Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.09.2019 01:10

Mesto opäť podporí udržateľné hospodárenie so zrážkovou vodou


Ilustračná snímka (tasr)


Mesto Bratislava aj tento rok podporí formou finančného príspevku malé projekty udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou. Cieľom je zlepšiť mikroklímu mestského prostredia a zmenšiť negatívne vplyvy zmeny klímy na území Bratislavy.


Záujemcovia sa môžu uchádzať o finančnú podporu do 1000 eur. Magistrát o tom informuje na webovej stránke a sociálnej sieti.

Manažment zrážkových vôd je podľa splnomocnenca bratislavského primátora pre zeleň a životné prostredie Andreja Kovarika veľmi dôležitou súčasťou adaptácie mesta na klimatickú zmenu. Zrážkové vody sú podľa neho pomerne veľkým problémom pre mesto, ak naprší veľa a naraz.       

"Sú však možnosti, ktoré vedia využiť priamo ľudia na zmiernenie jedných z prejavov klimatickej zmeny. Na svojich pozemkoch vedia ľudia zachytiť zrážkovú vodu napríklad zo striech svojich domov a túto potom využiť ako úžitkovú vodu na splachovanie toaliet či na polievanie záhrady," spresnil vo videu na sociálnej sieti. Hlavné mesto poskytne dotačný príspevok do výšky 50 percent z preinvestovaných nákladov, maximálne však do 1000 eur na jedného žiadateľa. Financie musia byť využité na manažment zrážkových vôd. "Je dôležité, aby každý prispel svojimi možnosťami k zachytávaniu zrážkovej vody, ktorá následne nemusí spôsobiť také veľké škody v rámci mesta, ako je napríklad zatápanie ulíc," povedal Kovarik.       

Hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad priblížila, že Bratislava sa v roku 2014 pripojila k európskym mestám, ktoré majú vlastnú stratégiu adaptácie mesta na zmenu klímy. Na základe tohto dokumentu bol vypracovaný akčný plán. Mesto dostalo aj podporu z takzvaných nórskych fondov na projekt Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy, ktorý trval od 2014 do 2017 a realizovali sa opatrenia na zadržiavanie zrážkovej vody v území, zakladali sa vegetačné strechy, rekonštruovali rybníky, stromové aleje a sadili stromy na námestiach.

"Grantová schéma je udržateľnosťou tohto projektu a umožňuje podporiť malé projekty na zadržiavanie zrážkovej vody," povedala Konrad. Systémy na zachytávanie zrážkovej vody poslúžia podľa mesta obyvateľom aj na zavlažovanie, umývanie či dopúšťanie zrážkovej vody do systému ústredného vykurovania. Viac informácií nájdu záujemcovia na webe hlavného mesta.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2017
Staré Mesto má grantový program na tento rok
Skultúrnenie verejného priestoru, ochrana a tvorba životného prostredia, kultúrno-spoločenské aktivity a rozvoj kultúrneho života. To sú oblasti, v rámci ktorých sa dá požiadať bratislavské Staré Mesto o pridelenie grantu.
viac
11.01.2018
Bratislava podporí kultúrne a spoločenské projekty sumou 369 000 eur
Hlavné mesto vyčlenilo v rozpočte na rok 2018 na podporu kultúry cez grantový program Ars Bratislavensis sumu 180 000 eur. V rámci Grantového programu pre voľný čas, šport a sociálne aktivity prerozdelí Bratislava na projekty ďalších 189 000 eur.
viac
10.07.2018
Mesto podporí projekty zamerané na kultúru rekordnou čiastkou
Hlavné mesto navýšilo rozpočet grantového programu Ars Bratislavensis o 150-tisíc eur a v tomto roku tak podporí projekty zamerané na kultúru v celkovej výške 330-tisíc eur. Záujemcovia môžu svoje žiadosti posielať do 17. júla 2018 spolu so všetkými povinnými prílohami.
viac
13.03.2020
Nadácia mesta Bratislavy predlžuje uzávierku výzvy v programe Kultúra
Nadácia mesta Bratislavy v súvislosti s opatreniami týkajúcimi sa rizika nového koronavírusu a ochorenia COVID-19 predlžuje termín uzávierky výzvy v grantovom programe Kultúra. Žiadatelia môžu predkladať projekty až do konca apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %