Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.08.2017 10:40

Mesto opraví hrobku rytiera, ktorý sa pričinil o založenie DHZ


Rytier Lothra von Berks, ktorý sa v Banskej Štiavnici pričinil o založenie dobrovoľného hasičského zboru. Archívna snímka.


Hrobku rytiera Lothara von Berksa, ktorý sa v Banskej Štiavnici pričinil o založenie dobrovoľného hasičského zboru (DHZ), sa rozhodla miestna samospráva pre jej zlý stav zrekonštruovať. Finančné prostriedky vo výške 3310 eur na jej opravu, vyčlenili mestskí poslanci na ostatnom rokovaní mestského za


  Hrobka sa nachádza v cintoríne za Piarskou bránou a patrí medzi pamiatkovo chránené hroby. Podľa primátorky Nadeždy Babiakovej je aktuálne vo veľmi zlom stave. "Čelná stena hrobky sa úplne odvalila. Všetko sa to musí spevniť, staticky zabezpečiť a zrekonštruovať," priblížila s tým, že práce na jej oprave už začali. Hotové by mohli byť do mesiaca.       

Hrob rytiera bol medzi pamiatkové hroby zaradený len nedávno na návrh dobrovoľných hasičov. Keď bude oprava dokončená, mesto ich podľa Babiakovej osloví, či by si zobrali následnú starostlivosť o hrob pod svoj patronát.       

Rytier Lothar von Berks, cisársky a kráľovský podplukovník 11. dragúnskeho pluku podal 13. decembra 1872 žiadosť na mestský magistrát o povolenie zorganizovania hasičského spolku. Ako ďalej uvádza mesto na svojej internetovej stránke, pracoval v prípravnom výbore, ktorý vypracoval stanovy spolku a po ich schválení sa stal prvým predsedom Dobrovoľného hasičského zboru v Banskej Štiavnici, ktorý začal svoju činnosť 25. júla 1873.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2018
Banská Štiavnica je jedným z troch finalistov súťaže Mesto kultúry 2019
Mesto Banská Štiavnica je jedným z troch finalistov, ktorí zabojujú o titul Mesto kultúry 2019. O víťazstvo v projekte Fondu na podporu umenia sa bude uchádzať spolu s Novými Zámkami a Spišskou Novou Vsou.
viac
19.10.2019
Poslanci odsúhlasili budúcoročné zvýšenie mestských daní
Obyvatelia Banskej Štiavnice či majitelia podnikateľských prevádzok na území mesta si v budúcom roku priplatia na daniach. Mestskí poslanci v stredu schválili nové všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upravuje výšku miestnych daní.
viac
21.02.2020
Na Starom zámku čaká na rodiny s deťmi netradičná zimná hra
Na Starom zámku v Banskej Štiavnici sa bude v sobotu 22. februára od 9:00 do 15:00 h hrať netradičná a zábavná rodinná hra s indíciami pod názvom Hravý Starý zámok. Malí návštevníci sa budú môcť prechádzať po areáli zámku a v jeho tajomných zákutiach hľadať indície a skladať pripravenú tajničku.
viac
08.01.2021
V roku 2021 chystá B. Štiavnica aj niekoľko väčších investícií
Mesto Banská Štiavnica ešte nemá schválený rozpočet na rok 2021, poslanci o ňom budú hlasovať na niektorom z najbližších mestských zastupiteľstiev. Potvrdila to primátorka Nadežda Babiaková s tým, že v návrhu rozpočtu sa našiel priestor aj na niekoľko väčších investícií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %