Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.06.2016 11:15

Mesto Poltár nezískalo peniaze na obnovu mosta


Turecký most je tretím najstarším mostom na Slovensku.


Zhruba 393 000 eur by potrebovalo mesto Poltár na obnovu stredovekého, tzv. tureckého mosta nachádzajúceho sa v časti Zelené.


Samospráva už dvakrát žiadala ministerstvo kultúry o grant na rekonštrukciu, nebola ale úspešná. Mesto sa preto chce pokúšať získavať peniaze postupne, na etapy.      

"Takéto odporučenie sme nakoniec dostali aj na ministerstve," povedala projektová manažérka Mestského úradu v Poltári Alena Marková.      

Mesto získalo tento vzácny historický most do vlastníctva od Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) pred niekoľkými rokmi. Most má takmer 500 rokov a je národnou kultúrnou pamiatkou. Mesto ho získalo za jedno euro. Projektovú dokumentáciu medzitým na základe architektonicko-historického výskumu vypracovali architekti Peter Nižňanský a Lýdia Chovancová. Mesto na vypracovanie projektovej dokumentácie získalo 4900 eur z grantu ministerstva kultúry.       

Podľa projektu by sa na moste mala najskôr odkryť jeho vrchná časť a podľa skutkového stavu by mali pamiatkari určiť ďalší postup rekonštrukčných prác.      

Turecký most v Poltári by podľa dochovaných údajov mal byť tretím najstarším mostom na Slovensku. Postavili ho Turci, keď dlhé desaťročia okupovali toto územie. Most bol čiastočne prestavaný v 19. storočí, pričom sa na jeho stavbu použili v okolí nájdené pôvodné kamene. Verejnosti, ale aj nákladnej a osobnej doprave, slúžil až do roku 2004, keď vedľa neho postavili nový most.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
08.08.2016
V Očovej finišujú s rekonštrukciou kultúrneho domu
Koncom augusta by mali ukončiť rekonštrukciu kultúrneho domu v Očovej v okrese Zvolen. Obec na projekt, ktorý má znížiť energetickú náročnosť budovy, postavenej v 50. rokoch minulého storočia, získala dotáciu z Environmentálneho fondu.
viac
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
13.11.2020
KSK začína rekonštruovať zrútený most medzi Kysakom a Veľkou Lodinou
Košický samosprávny kraj (KSK) ukončil súťaž na výber zhotoviteľa, ktorý odstráni sutiny zrúteného mosta medzi Kysakom a Veľkou Lodinou. V najbližších dňoch by sa mali k mostu presunúť mechanizmy, ktoré budú realizovať práce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %