Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.04.2017 09:07

Mesto rozposlalo občanom dotazník na tému, ako vyriešiť parkovanie


Ilustračná snímka


Prešovská radnica spolu s oznámením o poplatku za odvoz komunálneho odpadu rozposiela v týchto dňoch obyvateľom mesta aj dotazník s názvom Ako spolu vyriešime parkovanie? Pýta sa v ňom Prešovčanov na ich názor na zavedenie rezidentskej karty.


     Tá by mala slúžiť na zaparkovanie osobného vozidla v blízkosti ich bydliska. Týka sa to ľudí, ktorí nebývajú v rodinných domoch. Súčasťou dotazníka sú aj odpovede na najčastejšie otázky, ktoré občania kládli v súvislosti s návrhom na zmenu parkovacej politiky v meste na verejných schôdzach v jednotlivých mestských častiach a na sociálnych sieťach.       

Cieľom zavedenia regulovaného rezidentského parkovania je poskytnúť obyvateľom bytových domov na sídliskách, ktorí sú vlastníkmi áut, aspoň jedno isté parkovacie miesto v blízkosti ich trvalého bydliska. Radnica navrhuje symbolickú cenu za rezidentskú kartu vo výške jedného eura na rok. Takúto kartu podľa návrhu bude môcť dostať aj občan, ktorý má právo používať služobné vozidlo na osobné účely.       

„Bude však platiť zásada, najprv karta na jedno vozidlo v každej domácnosti, až potom, ak to kapacity dovolia, bude možné požiadať o vydanie ďalšej,“ píše sa v liste. Mesto bude rozdelené na zóny, platnosť karty sa bude viazať na konkrétnu lokalitu.       

V sprievodnom liste sa uvádza, že zavedenie nového systému si vyžaduje dobudovanie nových parkovacích plôch. Mesto má v tomto roku rozpracovanú výstavbu 1500 nových parkovacích miest. Niektoré nové parkoviská už v priebehu prvých mesiacov roka dala radnica do užívania. Vznikajú v medziblokových priestoroch, ale aj na väčších nevyužívaných plochách na sídliskách.       

Radnica obyvateľom mesta vysvetľuje aj spôsob parkovania pre nerezidentov. Pre nich vzniknú vyhradené parkovacie miesta, ktoré budú spoplatnené. Samospráva navrhuje sadzbu 0,2 eura na hodinu, maximálne však jedno euro na deň. Prevádzkovateľom parkovania bude mesto.       

Po vyhodnotení dotazníka budú o konečnej verzii parkovacej politiky v meste rozhodovať mestskí poslanci. Táto téma sa na rokovanie zastupiteľstva dostane opakovane, lebo niektorí poslanci kritizovali radnicu, že nedostatočne komunikuje s občanmi a odmietli hlasovať o zmene všeobecne záväzného nariadenia o statickej doprave.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2017
Prešov vstupuje do jubilejného roka, oslávi 770. výročie prvej zmienky
Tisíce Prešovčanov privítali v centre mesta príchod nového roku 2017, v ktorom Prešov oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou osláv bolo zverejnenie nového loga mesta, ktoré si mohli pozrieť v podobe ohnivej mozaiky.
viac
27.05.2019
Požičať si bicykel bude možné aj za dobrý skutok
V Prešove v sobotu odštartoval unikátny projekt zdieľaných bicyklov, ide o pilotný projekt neziskovej organizácie Greencubator. Podľa Soni Hatokovej, ktorá je súčasťou iniciatívy, je na tomto projekte jedinečné to, že za vypožičanie bicykla sa bude dať zaplatiť aj netradične, dobrým skutkom.
viac
22.07.2019
Mesto vyhlásilo súťaž o najkrajší balkón a predzáhradku
Mesto Prešov vyhlásilo tretí ročník súťaže Najkrajší balkón a predzáhradka 2019. Jej cieľom je podporiť obyvateľov podieľajúcich sa na estetizácii predzáhradiek a balkónov. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.
viac
18.11.2021
Prešovčania si v dotazníku vybrali svoje priority
Do prieskumu mesta Prešov realizovaného formou verejného dotazníka sa zapojilo viac ako 1600 ľudí. Radnica vďaka tomu môže presnejšie zadefinovať priority rozvoja mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %