Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.10.2019 11:10

Mesto Vrbové udelilo Beňovského glóbus in memoriam cestovateľovi F. Kelemu


Ilustračná snímka, zdroj: trnavskyhlas


Za zásluhy o propagáciu Mórica Beňovského a za spoluprácu s mestskou samosprávou sa rozhodlo mesto Vrbové udeliť tohtoročné ocenenie Beňovského glóbus in memoriam geografovi, pedagógovi, horolezcovi, cestovateľovi a publicistovi Františkovi Kelemu.


Primátorka Ema Maggiová vyzdvihla v piatok na slávnosti v rámci Dní Vrbového Keleho primát v slovenských expedíciách na Madagaskar po stopách známeho vrbovského rodáka.       

Ocenenie za zosnulého Keleho prevzala jeho dcéra Táňa Keleová-Vasilková. František Kele bol najaktívnejším slovenským cestovateľom 20. storočia, tri razy absolvoval cestu okolo sveta. Absolvoval takmer 600 horolezeckých výstupov, uskutočnil viac ako 70 veľkých výprav, prvý výstup na Mont Blanc zrealizoval už v roku 1955. Napísal desiatky kníh a stovky článkov s horolezeckou a cestovateľskou tematikou. Angažoval sa v hľadaní stôp vo svete po pôsobení Martina Kukučína, Milana Rastislava Štefánika a aj Mórica Beňovského. Prvú slovenskú 'Beňovského' expedíciu zorganizoval v roku 1996.       

Vrbové sa rozhodlo udeľovať Beňovského glóbus pred piatimi rokmi osobnostiam, ktoré majú zásluhu na popularizácii známeho cestovateľa a dobrodruha Beňovského, a to v duchu dorozumenia medzi národmi. Prvými laureátmi sa v roku 2015 stali cestovatelia - bývalý prezident Rudolf Schuster, lekár Ivan Engler a podnikateľ Stanislav Machovčák, ktorý na Madagaskare pôsobil a zaslúžil sa tam aj o postavenie pomníka Beňovskému. Ďalšími ocenenými sú Vrbovčania Ľubomír Bosák a Patrik Kýška, ktorí sa dlhodobo venujú  popularizácii Beňovského. Prebádali jeho genealogický a etnický pôvod, väzby rodiny na Vrbové a odraz jeho osobnosti v umení a literatúre. Na danú tému uverejnili rad štúdií a publikácií. Ocenenie dostali aj manželia Marie-Hélene Kam Hyo a Bernd Zschocke z Madagaskaru, kde roky poskytujú účinnú pomoc Slovákom, snažiacim sa o zachovanie pamiatky madagaskarského kráľa. Držiteľmi ceny sú aj fotograf Filip Kulisev a herec a režisér Milan Antol.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
22.03.2024
SK8 chce od štátu podiely v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú dopravu
Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) chce požiadať štát o prevod podielov v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu v jednotlivých krajoch. Po skončení Zhromaždenia SK8 to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %