Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.09.2015 12:35

Mesto vyčlenilo takmer 180-tisíc eur pre zelenšiu Bratislavu


V hlavnom meste majú vyrásť nové zelené plochy. (Foto: Pixabay.com)


V porovnaní s minulým rokom ide o výraznejšiu výsadbu novej zelene. V Bratislave sa tak už na jeseň budú vysádzať stromy, kry a trvalky.


Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a ďalšie, sa tak môžu tešiť na viac zelene a čistejšie ovzdušie. „Zeleň do mesta jednoducho patrí. Práve z tohto dôvodu sme vydefinovali lokality, kde začneme s novou výsadbou. Bratislavčanom treba vrátiť verejné priestranstvá, v ktorých sa budú cítiť naozaj dobre. Vysadíme takmer 200 nových stromov, 700 krov, necelých 6 000 trvaliek či nové trávniky. Výsadba pre zelenšiu a krajšiu Bratislavu bude ešte v tomto roku realizovaná v rámci kultivácie verejného priestranstva a zvýšenia kvality života Bratislavčanov,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Novú zeleň bude magistrát vysádzať predovšetkým na jeseň, aj keď niektoré plochy boli zazelenené už pred pár týždňami. Išlo najmä o výsadbu na Námestí Franza Liszta, Floriánskom námestí či Námestí Eugena Suchoňa. Spolu tak už bolo vysadených viac ako 2 000 trvaliek a viac ako 400 krov. Nový trávnik zdobí aj Námestie Eugena Suchoňa.

V meste pribudne aj "vegetačná strecha"

Na jeseň bude vysadených takmer 3 800 okrasných rastlín v lokalitách Krížna – Karadžičova, Záhradnícka – Karadžičova, Šulekova – Timravina a Košická - Prístavná. Na Štúrovom námestí sa o zelenšie priestranstvo postará viac ako 120 krov.

Na jeseň takmer 200 stromov prispeje k zelenšej Bratislave a čistejšiemu ovzdušiu. Stromy budú rozdelené v lokalitách mestských častí Staré Mesto, Nové Mesto, Karlova Ves, Rača, Podunajské Biskupice, Petržalka a Ružinov. V Ružinove sa plánuje tiež výsadba s ďalšími 300 trvalkami a 160 kríkmi, „V týchto aktivitách nekončíme. Čistota verejných priestranstiev sa totiž netýka len starostlivosti o zeleň, ale rovnako aj boja proti vizuálnemu smogu a celkovej kultivácii verejných priestorov,“ uzavrel primátor Ivo Nesrovnal.

Okrem spomínaných aktivít je Bratislava zapojená aj do projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Vďaka tomuto projektu sa môžu Bratislavčania tešiť aj na čiastočne obnovené Námestie slobody s realizovanými vodozádržnými opatreniami, sprístupnenú novú zelenú verejnú plochu na ul. Svoradova, nové stromy na Hlavnom námestí, prícestnú zeleň a vodozádržné opatrenia na Rožňavskej ulici a na Dolnozemskej ulici, zelenú „vegetačnú“ strechu na Domove seniorov ARCHA a rôzne ďalšie.

 

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Starostlivosti o mestskú zeleň by mal pomôcť zelený balíček opatrení
Ide o systém opatrení na komplexnú a efektívnu starostlivosť o stromy a zeleň v Bratislave, ktorý samospráva spúšťa s okamžitou platnosťou.
viac
19.03.2019
Mesto umiestňuje informačné tabule na miestach, kde bude rúbať zeleň
Mesto Bratislava musí realizovať výrub na viacerých miestach. Týka sa aj 34 drevín v havarijnom stave na Vajnorskej ulici. Pri týchto stromoch hrozí totiž bezprostredné riziko zlomu niektorých ich častí alebo vývrat.
viac
04.11.2020
Mesto vysadilo v Horskom parku tisíce nových sadeníc
Hlavné mesto Bratislava vysadilo uplynulý víkend v Horskom parku tisíce nových sadeníc. Počas novembra by mali pribudnúť aj ďalšie stromy.
viac
22.12.2020
Petržalka chráni zdravé stromy bezpečnostnými väzbami
Mestská časť Bratislava-Petržalka má za cieľ zabezpečiť prevádzkovú bezpečnosť stromov v areáloch materských a základných škôl. Na 16-tich vybraných drevinách z preventívnych dôvodov pristúpilo oddelenie životného prostredia k osadeniu dynamických bezpečnostných väzieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %