Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
05.07.2018 10:00

Mesto zachráni pamiatku - hrobku Lehotských, od MK SR získalo 25-tis eur


Snímka: mesto Brezno


Chátrajúca hrobka rodiny Lehotských, ktorá je jednou z najkrajších stavieb starého cintorína v Brezne, sa dočká obnovy. Horehronská metropola uspela s projektom a podarilo sa jej od MK SR získať dotáciu 25-tis eur.


Hrobka je od roku 1990 národnou kultúrnou pamiatkou, je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu.Ako informovala projektová manažérka mesta Brezno Viera Medveďová, na zachovanie a obnovu dominanty cintorína sa snažili dlhodobejšie nájsť finančné prostriedky.      

 "V novembri 2017 mesto znovu podalo žiadosť o poskytnutie dotácie, tentoraz na Ministerstvo kultúry (MK) SR v rámci podprogramu Obnova kultúrnych pamiatok. V júni 2018 bolo rozhodnuté o schválení dotácie vo výške 25.000 eur," konštatovala Medveďová.       

Podľa nej je stav hrobky dlhodobo veľmi zlý, je v kritickom stavebno-technickom stave. Už v roku 2007 bol vypracovaný statický posudok, v ktorom sú navrhnuté nevyhnutné opatrenia na zabezpečenie objektu.       

"Zámerom projektu je v prvom rade odvrátiť ďalšie chátranie národnej kultúrnej pamiatky a riešiť jej havarijný stav. Základným cieľom je obnova – súhrn reštaurátorských prác na záchranu hmotnej podstaty originálu a obnovu pôvodného výtvarného výrazu objektu v čo najautentickejšej podobe tak, aby boli zachované a rešpektované pôvodné výtvarné a pamiatkové hodnoty diela a aby mohla dôstojne prezentovať pamiatkovú hodnotu sakrálnej stavby," priblížila projektová manažérka s tým, že po obnovení dominanty cintorína ju aj osvetlia.       

Ako zdôraznil brezniansky primátor Tomáš Abel, prostriedky na obnovu pamiatky mesto hľadalo viac ako desať rokov.       

"Som rád, že náš projekt bol podporený a dominante starého cintorína prinavrátime vzhľad prislúchajúci národnej kultúrnej pamiatke. Zveľadíme tak vzhľad nielen jedného objektu, ale i celej okrajovej časti nášho mesta," dodal prvý muž Brezna.       

Hrobku zemianskej rodiny Lehotských, pôvodom z Kráľovej Lehoty, postavili okolo roku 1860 v neorenesančnom slohu. Posledným pochovaným je verejný činiteľ a statkár Egid Lehotský v roku 1894, ktorý bol poslancom uhorského parlamentu v Budapešti za Brezno. Bol tiež predsedom správnej rady Výchovného ústavu (neskôr sirotinca) arcivojvodkyne Gizely na hrade v Slovenskej Ľupči, ktorý za jeho pôsobenia dal zreštaurovať. Presadil tiež vybudovanie železnice z Banskej Bystrice do Podbrezovej. V hrobke je pochovaný i profesor banskoštiavnickej Banskej akadémie a kráľovský vládny banský radca Július Lehotský.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2018
Ministerstvo prijíma žiadosti o dotáciu na obnovu národných kultúrnych pamiatok
Mestá, obce, samosprávne kraje, ale aj vysoké školy, cirkevné inštitúcie či občianske združenia a neziskové organizácie môžu Ministerstvo kultúry (MK) SR požiadať o dotáciu na rekonštrukciu objektov zapísaných do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Lehota na predkladanie žiadostí je do 16. marca.
viac
02.01.2021
Hurbanovo zrealizovalo druhú etapu obnovy kaplnky a krypty rodiny Konkoly
Mesto Hurbanovo zrealizovalo druhú etapu obnovy kaplnky a krypty rodiny Konkoly. Financie na obnovu národnej kultúrnej pamiatky vo výške 4000 eur získala samospráva vďaka podpore Nitrianskeho samosprávneho kraja z výzvy Zachráňme kultúrne pamiatky.
viac
27.07.2021
Oravské múzeum bude sídliť v nových priestoroch
Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, dňa 25. júla 2021 slávnostne otvorilo obnovené priestory Renesančnej budovy a novopostaveného sídla múzea, ktoré bolo vybudované v jej tesnej blízkosti.
viac
07.01.2022
TSK plánuje obnovu Pamätného domu Janka Jesenského
V roku 2022 začne Trenčianska župa s rekonštrukciou Pamätného domu Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou. Predpokladaná hodnota rekonštrukcie je 650 tis. eur, na jeho obnovu plánuje župa požiadať o príspevok z Plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %