Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.04.2019 08:05

Mesto získalo na opatrovateľky 296-tis. eur, má ich ale nedostatok


Ilustračná snímka, zdroj: i60


Banská Bystrica, podobne ako aj iné slovenské samosprávy, zápasí v súčasnosti s nedostatkom opatrovateliek, ktoré by sa starali o starých a nevládnych ľudí v domácom prostredí. Mesto pri tom získalo z eurofondov na najbližšie obdobie nenávratný finančný príspevok vo výške 296 400 eur na platy.


„Aj napriek tomu, že takéto projekty podporujú rozvoj opatrovateľskej služby a pomáhajú predchádzať tomu, aby starší či nevládni ľudia museli byť umiestňovaní do zariadení mimo svojho domova, mesto zaznamenáva problémy spojené s nedostatkom pracovnej sily,“ uviedla pre TASR vedúca odboru sociálnych vecí na Mestskom úrade v Banskej Bystrici Ivana Kružliaková.       

Vzhľadom na nízky počet opatrovateliek chce preto mesto prijať do pracovného pomeru ženy či mužov, ktorí spĺňajú kvalifikačné predpoklady v zmysle zákona č. 448/ 2008 Z. z. o sociálnych službách.       

Dopytovo orientovaný projekt Podpora opatrovateľskej služby, do ktorého sa zapojilo aj mesto Banská Bystrica, sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Samosprávu nič nestojí, pretože finančná spoluúčasť Európskej únie a štátneho rozpočtu tvorí sto percent.       

Realizácia projektu umožní poskytovanie opatrovateľskej služby väčšiemu počtu osôb, ktoré sú odkázané na pomoc inej osoby v prirodzenom domácom prostredí. Taktiež sa zvýši dostupnosť opatrovateľskej služby pre občanov s ťažkým zdravotným postihnutím či s nepriaznivým zdravotným stavom, ale aj pre seniorov a podporí ich zotrvanie v prirodzenom prostredí v rodine a komunite.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2018
Diskutovalo sa o možnostiach zlepšenia podpory opatrovateľskej služby
Zástupcovia Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (IA MPSVR SR) zorganizovali na župnom úrade v Trenčíne informačný seminár pre potenciálnych žiadateľov o nenávratný finančný príspevok (NFP) v rámci výzvy na zlepšenie podpory opatrovateľskej služby
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
20.07.2022
Mesto hľadá opatrovateľov pre seniorov i pre chorých ľudí
Mesto Banská Bystrica hľadá opatrovateľov pre seniorov alebo pre ľudí s nepriaznivým zdravotným stavom. Informoval o tom Miroslav Strelec z tlačového oddelenia banskobystrického mestského úradu (MsÚ).
viac
16.02.2024
B. Bystrica požiada o príspevok 520-tis. eur na skejtpark a hokejbalové ihrisko
Projekt vybudovania skejtparku a hokejbalového ihriska v Banskej Bystrici je bližšie k realite. Mestskí poslanci odobrili predloženie žiadosti o finančný príspevok z výzvy Fondu na podporu športu vo výške zhruba 520.000 eur a jeho spolufinancovanie zo strany mesta, čo je približne 222-tis. eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %