Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.02.2016 11:00

Mestská časť Žiliny Bytčica má nové symboly, erb s gryfom a vlajku s pruhmi


Na snímke vľavo hlavný štátny radca SR pre heraldiku Ladislav Vrteľ, druhý zástupca primátora mesta Žilina Anton Trnovec, primátor mesta Žilina Igor Choma a predseda ŽSK Juraj Blanár. (Foto: tasr)


Erb so zlatým gryfom držiacim tulipán a vlajka so siedmimi pozdĺžnymi pruhmi po novom symbolizujú Bytčicu, mestskú časť Žiliny. Nové symboly dnes slávnostne odhalili verejnosti v niekdajšej obci.


Myšlienka vzniku erbu vznikla v roku 2015, pričom prvú zmienku o Bytčici sa samospráve podarilo nájsť na pečatidle, kde bol aj rok 1756. Pečatidlo poslali na heraldický úrad, ktorý na základe neho pridelil Bytčici svoj erb. Jeho finálnu podobu vybrali napokon obyvatelia Bytčice, ktorí mali na výber z troch farebných variant. "V erbe Bytčice je jedna veľmi zvláštna heraldická figúra, ktorá sa volá gryf. Gryf bol v staroveku považovaný za bytosť, ktorá je spojením leva a orla. To znamenalo takého tvora, ktorý bol kráľom nielen na zemi, ale i vládcom neba. Takéto znamenia však nie sú veľmi bežné v obecnej, dedinskej heraldike. Nazdávame sa preto, že ide o nejaký prienik rodového erbu do obecnej symboliky. Tú minulosť Bytčice však treba, samozrejme, ešte preskúmať a prípadne zistiť alebo identifikovať, ako sa to asi stalo," ozrejmil Ladislav Vrtel, hlavný štátny radca pre heraldickú tvorbu a správca Heraldického registra SR. "Túto aktivitu veľmi podporujem, pretože čo môže byť viac, ako zachovanie si vlastnej identity, zachovanie si miesta, kde som sa narodil alebo kde som strávil svoje detstvo," povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár. Pripomenul, že Bytčica je po Trnovom už druhou prímestskou časťou, bývalou obcou v rámci krajského mesta, ktorá má svoj erb. 

Erby chcú aj ďalšie mestské časti

Erb mestskej časti Bytčica má v modrom štíte zlatý gryf s červeným jazykom a v striebornej zbroji, držiaci oboma prednými labami veľký strieborný tulipán na zlatej prehnutej listnatej stopke. Vlajka Bytčice pozostáva zo siedmich pozdĺžnych pruhov vo farbách modrej, bielej, červenej a žltej. Vlajka má pomer strán 2:3 a ukončená je tromi cípmi - dvoma zástrihmi siahajúcimi do tretiny jej listu. Svoje symboly má po novom aj druhá mestská časť Žiliny, a to Vranie. Jej erb má v striebornom štíte čiernu vranu v zlatej zbroji, stojacu na zelenom kríku vyrastajúcom zo zelenej pažite. Vlajka Vrania zase pozostáva zo siedmich pozdĺžnych pruhov vo farbách zelenej, bielej, čiernej a žltej. Vlajka má pomer strán 2:3 a je ukončená tromi cípmi - dvoma zástrihmi siahajúcimi do tretiny jej listu. Symboly dvojice mestských častí schválili žilinskí mestskí poslanci na svojom rokovaní 15. februára. Primátor mesta Igor Choma dnes avizoval, že erb by mohli dostať aj ďalšie mestské časti Žiliny. "Je to vec, ktorá naozaj súvisí s identitou obce a mnoho občanov toto víta. Hovorí to niečo o histórii a na druhej strane je to nejaký odkaz pre budúcnosť. V každom prípade, mať svoj erb nie je na škodu," dodal.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny
Na stredajšom rokovaní vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %