Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.08.2018 05:25

Mestské lesy v Bratislave ponúkajú relaxačný pobyt v novozriadenom apidomčeku


Apidomček


Obľúbená rekreačná lokalita Bratislavčanov, ktorou je bratislavský lesopark, je od začiatku jari bohatšia o ďalšiu atrakciu.


Po dvoch domčekoch na strome majú návštevníci nielen z Bratislavy možnosť vyskúšať si krátkodobý relaxačný pobyt v apidomčeku, ktorý na svojej včelnici na Kačíne postavili Mestské lesy v Bratislave. Jeho výstavba stála 5 000 €.

 „Bratislava ako tretie najzelenšie mesto ponúka veľa možností na oddych v prírode. Som rád, že máme pre Bratislavčanov v mestských lesoch popri dvoch domčekoch na strome ďalšiu novinku, a tou je apidomčekpri včelnici na Kačíne vhodný na relax a apiterapiu. Pozývam všetkých na jeho návštevu a odporúčam tiež zároveň ochutnať aj skvelý mestský med,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

 Drevený apidomček – včelín je určený pre všetkých, ktorí majú záujem o alternatívne spôsoby prístupu k zdraviu. Sú v ňom umiestnené štyri úle a v lete sa v ňom zhromažďuje približne 120 000 včielok, ktoré nasycujú domček zdravým včelím vzduchom určeným na apiterapiu.  

 Vzduch v úli obsahuje vysokú vlhkosť,  éterické oleje, tekuté voskové čiastky, aerosóly z flavonoidov a propolisu, stopové prvky, enzýmy, cholín, včelami vyprodukované rastlinné hormóny a dosahuje teplotu okolo 36 °C. Dýchanie je najjednoduchšou a zároveň najprirodzenejšou cestou, ako sa dostane účinná látka veľmi rýchlo do krvného obehu.

 Včielky boli osadené do apidomčeka v máji tohto roku. Treba istý čas, aby steny domčeka nasiakli éterickými  olejmi aj tekutými voskovými čiastočkami, ktoré prispievajú v rámci apiterapie k lepšiemu a zdravšiemu dýchaniu.

Dobré výsledky sa dosahujú pri liečbe rôznych ochorení, ako napríklad  oslabenie imunitného systému, problémy s krvným tlakom, alergiách či astme, ekzémoch ale najmä pri chorobách spôsobených stresom.

Návštevník  leží na úľoch, ktoré sú vyskladané ako posteľ a počas terapie dýcha príjemné teplo ktoré produkujú včely. Ide o jednoduchšiu formu dýchania včelieho vzduchu, ktorá sa odporúča aj rodinám s deťmi. Počas celej terapie v apidomčeku nedochádza k priamemu kontaktu návštevníka so včelami.

Odporúčaná doba relaxácie je 20 – 30 minút. Cena  je 15 EUR na osobu za pol hodinu apiterapie.  Pri objednaní viacerých terapií sa bude poskytovať množstevná zľava. Bližšie informácie aj možnosť objednania na: info@ba-lesy.sk.

Apiturizmus  ako prvá na Slovensku začala ponúkať  Stredná odborná škola pod Bánošom v Banskej Bystrici, ktorou sme sa aj my inšpirovali pri budovaní apidomčeka.  Tu prebieha tiež lekársky výskum, ktorý skúma vplyv tejto terapie na návštevníka. Veľmi zaujímavé výsledky uvádzajú viaceré lekárske kapacity z Ruska či Ukrajiny, kde je táto forma relaxu či terapie veľmi obľúbená. Americkí vedci zase dokázali, že v tele včiel sa nachádzajú tzv. magnetity. Sú to maličké magnetické častice, ktoré včelám pomáhajú v orientácii v zemskom magnetickom poli, teda aj k návratu do svojich úľov. Jednu včeliu rodinu tvorí 20 až 60 tisíc včiel. Pri takomto množstve pohybujúcich sa včiel vzniká v samotnom úle magnetické pole. Žiarenie tohto poľa má veľmi pozitívny vplyv na ľudský organizmus.  Pri svojej práci udržiavajú teplotu 36 stupňov Celzia, čo je približne teplota ľudského tela. Keď si  ľahnete na úle, cítite, ako vám zohrievajú telo. Zároveň vám ho svojimi vibráciami prekrvujú. V úli je sterilné prostredie. Vzduch je preto priaznivý na dýchacie cesty, pomáha aj astmatikom.

Mestské lesy v Bratislave sa včelárstvu venujú od roku 2015. V súčasnosti sa starajú o dve včelnice, a to v záhrade horárne v Krasňanoch a na Kačíne, kde sa zároveň nachádza aj apidomček, ktorý bol nedávno uvedený do prevádzky.

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.07.2017
Hlavné mesto spolu s Mestskými lesmi otvorilo už druhý domček na strome
Dobrodružne prenocovať v korunách stromov budete môcť od 15. júla 2017 v domčeku Pod Dubmi v lokalite Dlhé lúky. K obľúbenému domčeku na strome pod Kačínom tak pribudol ďalší domček, ktorý ponúkne netradičné zážitky svojim obyvateľom.
viac
15.10.2017
Domčeky na strome sú vyhľadávanou atrakciou
Zaujímavým projektom, ktoré pripravili Mestské lesy v Bratislave v spolupráci s hlavným mestom, sú dva domčeky na strome, ktoré sa stali vyhľadávanou atrakciou v bratislavských mestských lesoch.
viac
29.03.2020
K horárni Krasňany vedie nová a bezpečnejšia cesta
K horárni Krasňany vedenie nová cesta. Mestské lesy v Bratislave totiž vybudovali paralelnú lesnú cestu cez areál bývalých muničných skladov. K horárni sa tak bude môcť verejnosť dostať komfortnejšou a bezpečnejšou cestou. Hlavné mesto o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
05.11.2022
V bratislavských mestských lesoch bude v pondelok hromadný odlov diviakov
V bratislavských mestských lesoch bude v pondelok (7. 11.) medzi 08.00 a 13.00 h hromadný odlov diviakov. Uzavrú preto na nevyhnutný čas cestu od Sanatória (konečná autobusu MHD 43) po Medáreň (II.lom) a lesnú cestu od Sanatória hore na Tri Duby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %