Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.01.2019 06:05

Mestskí doručovatelia ušetrili radnici státisíce eur


Ilustračná snímka zdroj: NitraDen


Poštoví doručovatelia, ktorých zamestnáva nitrianska radnica, aby roznášali úradné zásielky, ušetria z rozpočtu mesta ročne takmer 40-tis.eur. Celkovo doručia adresátom každý rok viac ako 22 400 zásielok.


 Napriek tomu, že dostávajú za svoju prácu mzdu, úspory pre mesto sú podľa magistrátu markantné. „V roku 2017 sa vďaka nim ušetrilo na poštovnom 38 379 eur, vlani to bolo 38 851 eur,“ uviedla Ľudmila Synaková z mestského úradu. Najviac zásielok sa podľa jej slov roznáša z odboru stavebného poriadku. „Expedujú sa naozaj dennodenne. Veľa ich je aj z útvaru hlavného architekta a matričného úradu. Začiatkom roka doslova hory obálok s daňovými výmermi posielajú občanom daniari,“ povedala Ivana Melová z referátu klientskeho centra.       

Nitra využíva vlastných poštárov od roku 2003, keď na mestskom úrade vzniklo oddelenie prvého kontaktu. „Jeho vedúci Jozef Korec prišiel s myšlienkou vytvoriť pracovné zaradenie poštový doručovateľ, ktorý bude v rámci mesta suplovať činnosť Slovenskej pošty a šetriť tak finančné prostriedky. Za 16 rokov fungovania ušetrili z mestského rozpočtu sumu približne 646.000 eur,“ pripomenula Synaková.       

V súčasnosti má radnica dvoch doručovateľov, jeden z nich však už čoskoro odíde do dôchodku. „Mesto preto hľadá nového poštára, ktorý bude doručovať zásielky po sídliskách i Starom Meste. Prepravujú sa autobusmi mestskej dopravy a pešo. Spočiatku sa uvažovalo o presune bicyklami či mopedmi. Neskôr sa od týchto úvah ustúpilo, pretože pri presune od domu k domu by bola sústavná manipulácia s dopravným prostriedkom nepohodlná a zdĺhavá,“ dodala Synaková.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2016
Peniaze určené na platy štrajkujúcich učiteľov dá mesto na prevádzku škôl
Peniaze na platy, o ktoré v januári prišli štrajkujúci učitelia v Nitre, zostanú na školách, kde títo pedagógovia učia.
viac
04.07.2017
Slovensko nemíňa na životné prostredie efektívne
Peniaze smerujúce do životného prostredia by sa mali využívať efektívnejšie. V tejto oblasti možno ušetriť asi 130 miliónov eur, vypočítali vládni analytici.
viac
08.04.2020
NKN organizuje zbierky pre ľudí bojujúcich s epidémiou
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 organizuje pomoc určenú pre nemocnice, zdravotníkov, seniorské a azylové centrá i pre dobrovoľníkov, ktorí pracujú s rizikovými skupinami ľudí. V týchto dňoch začala zbierať finančnú a materiálnu pomoc.
viac
30.07.2020
Mestskí poslanci schválili úsporu v rozpočte takmer 3,5 milióna eur
Prešovskí mestskí poslanci schválili na svojom stredajšom (29. 7.) rokovaní úsporu v rozpočte mesta v objeme takmer 3,5 milióna eur. Radnica navrhla zmenu v súvislosti s dôsledkami dosahu koronakrízy. Najväčšia zmena o viac ako 2,5 milióna eur sa týka zníženia podielových daní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %