Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.09.2017 02:36

Mestskí poslanci rozhodnú o verejnom zdieľaní bicyklov


Košice sa môžu dostať medzi stovky svetových miest, ktoré využívajú automatický systém verejného zdieľania bicyklov. Tzv. bikesharing je určený na krátkodobé zapožičanie bicykla za poplatok.


Na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Košiciach v pondelok 18. septembra 2017 budú poslanci rokovať okrem iného aj o schválení zámeru obstarania systému formou koncesie na poskytnutie služby.


Súhlas mestských poslancov je potrebný na to, aby mesto mohlo pokračovať v zámere zaviesť v meste bikesharing. Táto forma verejného obstarávania umožňuje zadefinovať podmienky a spôsob obstarania verejných bicyklov ako celok, ide o tzv. zmiešanú koncesiu. Jej výhodou je, že minimalizuje riziká z prevádzkovej straty systému ich prenesením na súkromného partnera. Koncesionár má právo využívať rôzne výhody, napr. predaj reklamy prostredníctvom systému verejných bicyklov.

Automatickú požičovňu bicyklov ponúka pre mesto Košice Železničná spoločnosť Slovensko a. s. (ŽSS). Mestské zastupiteľstvo bude rozhodovať o schválení prenájmu častí pozemkov, na ktorých by mali byť vybudované bikesharingové stanovištia. ŽSS má v úmysle realizovať projekt z prostriedkov IROP – výzva na zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy (predovšetkým cyklistickej) na celkovom počte prepravených osôb. Termín na podanie žiadosti je 21. september 2017.

Mesto Košice si prostredníctvom Žilinskej univerzity nechalo vypracovať štúdiu udržateľnosti projektu. Tá ukázala, že v prvej etape realizácie je najvhodnejšie zaviesť systém, pozostávajúci z 20 staníc a 200 bicyklov, ktoré by mali byť umiestnené pri významných bodoch občianskej vybavenosti v rozmedzí 11 km².

Predpokladaná výška investície sa pohybuje od 260 tisíc do 530 tisíc eur. Odhadované prevádzkové náklady predstavujú takmer 73 tisíc eur, čo v prepočte na jeden bicykel predstavuje priemernú hodnotu 46 eur za mesiac.

Systém verejného zdieľania funguje nepretržite 24 hodín denne a 7 dní v týždni prostredníctvom automatizovanej siete navzájom prepojených stanovíšť. Užívateľ si bicykel požičia na jednom z verejných stanovíšť a vráti ho na ďalšom, ktorý si zvolí.

Autor: (Monika POČÁTKOVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2019
Registrácia do systému bikesharingu v Žiline je spustená
Od 1. februára 2019, sa môžu nadšenci cyklistiky a ekologickej dopravy registrovať do systému bikesharingu. Systém zdieľania bicyklov v Žiline pod značkou BikeKIA je pripravený na spustenie, žilinská radnica čaká už len na priaznivé počasie.
viac
09.05.2019
Košický bikesharing má k dispozícii tisíc bicyklov
Systém požičiavania bicyklov, tzv. bikesharing, v piatok spustili v meste Košice. Operátor v komerčnej prevádzke plánuje nasadiť celkovo 1000 bicyklov, špeciálny systém umožňuje ich požičanie a vrátenie aj mimo odporúčaných stanovíšť.
viac
18.07.2020
V meste Veľký Šariš je možné si požičať verejný bicykel
Obyvatelia i návštevníci mesta Veľký Šariš si môžu požičať verejný bicykel. V uplynulých dňoch tam zaviedli službu zdieľaných bicyklov - bikesharing. Podľa radnice tak ušetria čas, životné prostredie i svoje peniaze.
viac
18.03.2021
Mesto chce časť dopravy nahradiť zdieľanými elektrobicyklami
Mesto Topoľčany pripravuje projekt zdieľaných bicyklov. Mestskí poslanci na svojom zasadnutí v stredu schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %