Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.09.2018 01:05

Michal Sýkora: Kvalitu samosprávy ovplyvní aj predvolebná kampaň


Michal Sýkora, predseda ZMOS. Snímka: (red)


Pred novembrovými komunálnymi voľbami nás čaká obdobie volebných kampaní, ktorých priebeh ovplyvní nielen výsledky volieb do orgánov miest a obcí, teda personálne obsadenie pozícií primátorov, starostov a zloženie zastupiteľstiev, ale aj samotnú kvalitu miestnej územnej samosprávy v ďalších rokoch.


Štýl vedenia predvolebných kampaní mnohé naznačí o pripravenosti kandidátov viesť obce a mestá, spolurozhodovať a riešiť problémy. Ukáže mieru schopnosti viesť kultivovaný dialóg, spájať ľudí pre dobré myšlienky, ale aj to, do akej miery sú kandidáti zorientovaní v pomerne širokej problematike miestnej územnej samosprávy, v jej kompetenčnej výbave a skutočných možnostiach miest a obcí zabezpečovať všestranný rozvoj územia s prihliadnutím na oprávnené potreby svojich obyvateľov a povinnosti vyplývajúce tak z originálnych kompetencií, ako aj z preneseného výkonu štátnej správy.

Vstupujeme do obdobia, ktoré pred štyrmi rokmi mnohí kandidáti využili na osobnú sebaprezentáciu, polarizáciu verejnej mienky, urážky súperov a klamanie voličov. Nič z toho miestna územná samospráva na svoj rozvoj nepotrebuje. Tento prístup negarantuje vyššiu volebnú účasť, ale nabúrava medziľudské vzťahy v komunitách a profesionálne vzťahy medzi kolegami. Namiesto harmónie, serióznosti a úprimnosti ponúka osobné ataky, osočovanie a urážky.

Miestna územná samospráva dlhodobo patrí medzi najdôveryhodnejšie inštitúcie na Slovensku. Potvrdil to aj júlový prieskum agentúry FOCUS, v ktorom dôveru voči miestnej samospráve v mestách a obciach vyjadrilo 65,2 % respondentov. Dôveryhodnosť je silný sociálny kapitál, ktorý sa získava veľmi ťažko a iba dlhoročnou tvrdou prácou, otvoreným prístupom a konkrétnymi výsledkami. Nesmieme ju stratiť.

Preto si už teraz, v čase volebných kampaní pred novembrovými komunálnymi voľbami, treba veľmi dobre zvážiť spôsob vedenia kampaní, štýl komunikácie a silu argumentov, lebo to všetko ovplyvní výsledky volieb, následnú harmóniu medziľudských vzťahov i kvalitu rozhodnutí miest a obcí v novom volebnom období.

Sústreďme sa na to, aby samospráva naďalej zvyšovala svoju dôveryhodnosť. V tomto predvolebnom období to nezávisí len od jej volených predstaviteľov, ale aj od prístupu jednotlivých kandidátov.

Obecne noviny č. 37-38/2018

Autor: Michal Sýkora, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2016
Národný týždeň podpory ekonomiky Slovenska
Už tretí rok budú mať mestá a obce Slovenska možnosť zapojiť sa do Národného týždňa na podporu ekonomiky Slovenska a informovať svojich obyvateľov o tejto kampani.
viac
22.09.2017
Systém informatizácie by mal na celom Slovensku fungovať do piatich rokov
Princíp jedenkrát a dosť v oblasti informatizácie na úradoch by mal v súčasnosti platiť v Slovenskej republike už v 2100 mestách a obciach. V priebehu ďalších piatich rokov by to malo byť na území celého Slovenska. Uviedol to na tlačovej konferencii ZMOS výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
02.10.2018
Servisné informácie ku komunálnym voľbám
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s blížiacimi sa komunálnymi voľbami spracovalo materiály, ktoré sa pomerne detailne týkajú termínov a úloh samospráv dôležitých pre čo najlepšie zabezpečenie priebehu volieb.
viac
21.02.2019
ZMOS predstavuje úspešné riešenia samospráv, majú inšpirovať aj ďalších
Obec Nižná Polianka, ktorá prevádzkuje Dom smútku pre obyvateľov siedmich obcí, fitnescentrum, ktoré v obci Trenč nahradilo krčmu a mesto Vrbové, v ktorom za každé narodené dieťa vysadia nový strom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %