Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.05.2016 04:00

Michalovský domov seniorov bude výhodný aj z hľadiska ekonomiky


Ilustračná snímka: (tasr)


Mesto Michalovce bude od 1. júla poskytovať sociálne služby v delimitovanom zariadení Michalovský domov seniorov (MDS). Rozhodli o tom mestskí poslanci na aprílovom zasadnutí.


Pre ustanovenie jedného zariadenia sa samospráva rozhodla z viacerých dôvodov. „V čom vidíme najväčší prínos, je zastupiteľnosť pracovníkov v obidvoch zariadeniach a samozrejme je to aj ekonomika,“ povedal pre TASR primátor mesta Viliam Zahorčák.       

Mesto Michalovce zabezpečovalo pre tzv. pobytových klientov služby v dvoch organizačných zložkách. V Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS), ktorá je od roku 2013 elokovaná na jednom z poschodí v Zariadení pre seniorov, ktoré je zároveň druhým poskytovateľom služieb. ZOS bola pôvodne umiestnená v priestoroch na Ulici Masarykovej, čo sa z viacerých dôvodov javilo ako problematické. Pôvodne sa rátalo s jej premiestnením do budovy bývalej materskej školy na Ulici borovicovej. V tomto objekte sa pripravovala komplexná rekonštrukcia. Tá bola prerušená v roku 2012, jej pokračovanie je nateraz zastavené.       

Jedným z dôvodom, pre ktorý je výhodne spojiť obdive služby do jedného subjektu, je podľa dôvodovej správy možnosť účelnejšieho využívania kapacít ľudských zdrojov. „V neposlednom rade je to aj možnosť flexibilnejšieho umiestňovania a možných presunov klientov v rámci jednotlivých stupňov odkázaností,“ uvádza sa v dokumente. Zjednoduší sa tiež poskytovanie stravovacích služieb a využívanie rehabilitačných zariadení.       

Predmetom činností MDS budú od júla sociálne služby na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia, nepriaznivého zdravotného stavu alebo z dôvodu dovŕšenia dôchodkového veku. „Michalovský domov seniorov bude zabezpečovať popri pobytovej forme sociálnej služby aj stravovanie v jedálni a službu v práčovni a nadštandardné služby ako rehabilitáciu či pedikúru pre fyzické osoby, ktoré dovŕšili dôchodcovský vek a majú trvalý pobyt v meste Michalovce,“ uvádza sa v schválenom materiáli.       

Celkový počet zamestnancov MDS bude 114,5 zamestnanca, z toho 12,5 v Zariadení opatrovateľskej služby.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2017
Obyvatelia mesta môžu požiadať o Senior kartu
Obyvatelia Michaloviec s trvalým pobytom v meste, ktorí dosiahnu v tomto roku vek 65 rokov, môžu požiadať o Senior kartu. Vydáva ju odbor sociálnych vecí mestského úradu po predložení dokladu totožnosti a overení požadovaných údajov.
viac
08.03.2018
Tri tucty ruží ako prejav úcty i poďakovania za prácu a obetavosť
V zariadení pre seniorov - v Domove dôchodcov Santovka – sa pri príležitosti MDŽ konala malá, neformálna, ale o to milšia slávnosť. Starosta Santovky Ľubomír Lőrincz sa ženám – pracovníčkam zariadenia - poďakoval za ich náročnú a obetavú prácu.
viac
01.02.2021
Seniori môžu aj v tomto roku požiadať o vydanie mestskej karty
Seniori s trvalým pobytom v Michalovciach môžu po dovŕšení veku 65 rokov využiť bezplatné parkovanie na určitých plochách v meste, zadarmo sa zúčastniť niektorých kultúrnych podujatí, či využiť bezplatný vstup do Zemplínskeho múzea.
viac
03.12.2022
Michalovce pomôžu ľuďom bez domova zvládnuť mrazivé zimné noci
Mesto poskytne počas zimy prístrešie pre ľudí bez domova. Na Staničnej ulici, v blízkosti Útulku Slovenského Červeného kríža, dalo mesto Michalovce postaviť celtový stan pre ľudí bez prístrešia. Túto službu mohli bezdomovci využiť aj v minulosti, v rokoch 2016 až 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %