Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
30.03.2017 12:48

Milan Belica potvrdil svoju kandidatúru na post predsedu NSK


Milan Belica, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja.


Súčasný predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica potvrdil, že sa bude v tohtoročných voľbách do vyšších územných celkov opätovne uchádzať o svoju funkciu.


Ako skonštatoval, ku kandidatúre ho prinútili viaceré okolnosti a obavy. „Niektoré z týchto obáv sa už naplnili, takže s vysokou pravdepodobnosťou poviem, že áno, budem kandidovať,“ uviedol Belica. Dôvody svojho znepokojenia konkretizovať zatiaľ nechcel.       

Belica je predsedom NSK už od vzniku vyšších územných celkov, teda od roku 2001. Vo voľbách v roku 2013 kandidoval za stranu Smer-SD. Pomoc tejto strany chce získať aj v nastávajúcich voľbách. „Ja som sa vždy uchádzal o podporu ktorejkoľvek strany, hlavne v takýchto kritických časoch, tak prečo by som mal odmietnuť Smer, najsilnejšiu stranu? Jasné, že sa uchádzam, rozhodnúť sa, samozrejme, musia oni,“ skonštatoval.      

Belica je pripravený ísť do súboja aj napriek tomu, že nové pravidlá súvisiace s jednokolovými voľbami nepovažuje za najlepšie riešenie. „Nemyslím si, že sú demokratickejšie, ako bola dvojkolová voľba. Ja som v každých voľbách vždy vyhral už v prvom kole, takže by mi to mohlo byť jedno, ale myslím si, že dvojkolový výber je vždy demokratickejší. Je to akési sito, pri ktorom sa preosejú kandidáti a do druhého kola už idú iba dvaja najsilnejší. Myslím si, že tie jednokolové voľby môžu byť kontraproduktívne. Len aby sme sa veľmi nesklamali, lebo ten demokratický výber je obmedzený,“ myslí si Belica.      

Okrem neho zatiaľ potvrdil svoje rozhodnutie kandidovať na post predsedu NSK aj nezávislý kandidát Peter Oremus, ktorý je v súčasnosti poslancom v krajskom aj v nitrianskom mestskom zastupiteľstve. O kandidatúre uvažuje aj ďalší krajský poslanec Ján Greššo. Svoju možnú kandidatúru pred časom spomínal aj Tomáš Galbavý zo strany Most-Híd. SMK zatiaľ žiadneho kandidáta na post predsedu NSK neohlásila.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2016
Zoberme to jedným metrom
O rok nás čakajú ďalšie voľby do orgánov samosprávnych krajov. Poslanci Národnej rady SR majú k tejto téme na rokovacích stoloch novely príslušných zákonov. Aj preto sa medzi politikmi opäť začína diskutovať o postavení vyšších územných celkov, záujme voličov o voľby krajských poslancov a županov.
viac
16.01.2017
Voľby do VÚC by mali byť pri dvojkolovom hlasovaní najneskôr 4. novembra
Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali byť najneskôr v sobotu 4. novembra. Ak by sa však zmenil zákon a zrušilo by sa druhé kolo volieb, bol by možný aj neskorší novembrový sobotný termín. Noví predsedovia krajov a krajskí poslanci musia byť známi do 23. novembra.
viac
12.04.2017
J. Blanár sa bude opätovne uchádzať o post predsedu ŽSK
Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár sa bude opätovne uchádzať o post predsedu samosprávneho kraja.
viac
12.07.2017
Voľby do VÚC by mali stáť vyše 10 miliónov eur
Novembrové voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali stáť viac ako 10 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu organizačno-technického zabezpečenia krajských volieb, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %