Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.05.2019 11:35

Mimovládky kritizujú, že zo zákona o ochrane prírody vypadol kľúčový bod


Ilustračná snímka: maxresdefault


Z novely zákona o ochrane prírody, o ktorej má v stredu (29. 5.) rokovať vláda, vypadol zámer, aby pozemky v chránených územiach prešli do správy štátnej ochrany prírody.


Upozorňujú na to mimovládne organizácie WWF Slovensko, Inštitút pre ochranu prírody, BROZ, SOS/BirdLife, Iniciatíva My sme les a OZ Prales. Zároveň im prekáža, že envirorezort riadne neuzavrel rokovania o ich hromadnej pripomienke, ktorú podporilo 30 000 ľudí.       

"Je veľká škoda, že ministerstvo životného prostredia ustúpilo od snahy presunúť pozemky pod ochranu prírody aspoň v piatom – najprísnejšom stupni ochrany prírody. Na toto opatrenie dozrel čas a má silnú podporu verejnosti," hovorí Milan Janák z WWF Slovensko.       

Organizácie sú tiež presvedčené, že ministerstvo porušilo práva verejnosti vyplývajúce zo zákona o tvorbe právnych predpisov a legislatívnych pravidiel vlády. "Predstavitelia ministerstva pristúpili k rozporovým rokovaniam o hromadnej pripomienke len formálnym spôsobom a to napriek nebývalému záujmu verejnosti. Rokovanie ostalo neukončené, nebol z neho spracovaný záznam a zástupcom verejnosti nebolo umožnené rokovať s politickými predstaviteľmi ministerstva," tvrdí Imrich Vozár z Via Iuris.       

Ochranári v pripomienke žiadali skorší presun štátnych pozemkov pod Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR aj skoršiu platnosť zákazov súvisiacich s lesným hospodárením v chránených územiach. Chceli tiež viac chrániť krajinný ráz a zakázať poľovať či loviť ryby od štvrtého stupňa ochrany. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) v čase podania pripomienky na sociálnej sieti napísal, že ho teší záujem toľkých ľudí o slovenskú prírodu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2017
Envirorezort predložil návrh na spoločnú ochranu lesov
Minister životného prostredia László Sólymos dnes (25. 9.) na agrorezorte predstavil návrh Národného memoranda o lese.
viac
25.05.2019
L. Sólymos: Plošným výrubom v národných parkoch musí odzvoniť
Novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR posilňuje ochranu národných parkov Slovenska, smeruje do hospodárskej a sociálnej rady a následne pred vládu.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
15.01.2021
Agrorezort vníma krajinu v jej jedinečnej celistvosti
Ministerstvo životného prostredia predložilo koncom roka 2020 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %