Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
09.02.2016 11:00

Minister Richter chce venovať väčšiu pozornosť zmenám v detských domovoch


Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. (Foto: tasr)


Proces, ktorý v detských domovoch beží aj z hľadiska deinštitucionalizácie, je relatívne veľmi zložitý a žiada si oveľa väčšiu pozornosť aj vedenia rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny. Uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD) pri návšteve Detského domova v Necpaloch.


Podľa šéfa rezortu práce má každý smer isté za a proti a je dôležité v istej konkrétnej fáze vyhodnotiť a rozanalyzovať, v čom boli pozitíva a v čom negatíva. "V tejto chvíli hovoríme jednoznačné áno tejto deinštitucionalizácii, ale nie za každú cenu. Nie každé dieťa je vhodné pre profesionálnu rodinu, ale to už je na schopnosti ľudí, ktorí vychovávajú tie deti, vedieť posúdiť vždy aj psychiku, mentalitu, možno isté veci, ktoré si sem z tej pôvodnej rodiny dieťa donieslo, a ponúknuť ten najlepší rozmer," ozrejmil s tým, že vždy musí ísť o najlepší záujem dieťaťa a ak sa toto naplní, tak aj tá úloha profesionálnych rodín má svoj význam a svoju logiku. 

Detský domov vedie jeho odchovanec

Detský domov v Necpaloch si vlani v decembri pripomenul 50. výročie svojho založenia. Má kapacitu 67 detí, o ktoré sa stará 49 zamestnancov. Z toho 30 detí funguje v 15 profesionálnych rodinách, 32 detí je v troch samostatných skupinách a sedem je mladých dospelých. Domov poskytuje aj starostlivosť plnoletým matkám s deťmi. Od januára tohto roka je jeho riaditeľom bývalý odchovanec detského domova Ladislav Adamovič.

"Chcem stavať na tých skúsenostiach, ktoré sú predo mnou. Chcem, aby to šlo tak kontinuálne ďalej, to znamená, podporovať tie deti v štúdiu, podporovať v tom, aby mali záujmovú činnosť, aby mali priestor na to, aby ich výchova a vzdelanie išlo dopredu. Takisto pokračovať v profesionálnych rodinách, ktoré tu sú rozbehnuté, a v podpore týchto rodín, aby vlastne mohli tú prácu, ktorú robia, robiť čo najlepšie za najlepších podmienok," uviedol k svojim víziám nový riaditeľ.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2024
Múzeum Bojnice pripravuje ďalší ročník podujatia so strašidlami
Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice pripravuje ďalší ročník strašidelného podujatia. Hororovo-romantický príbeh Spiritus Mortis vzniká v medzinárodnej spolupráci, prináša nový pohľad na estetiku aj inovatívny prístup k spôsobu hrania.
viac
12.04.2024
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom. Štefánia Srebalová z tamojšieho obecného úradu na webovej stránke obce informovala, že inštaláciu na základe súhlasu samosprávy zabezpečila Správa Tatranského národného parku (TANAP).
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
10.04.2024
Projekt Petržalské konto prináša možnosť úhrady poplatkov online
Bratislavská Petržalka spustila nový projekt Petržalské konto, ktorým sa snaží odbremeniť obyvateľov i úradníkov od "papierovej byrokracie". Po registrácii môžu daňoví poplatníci uhradiť miestne dane online.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %