Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.01.2018 12:30

MK SR spustilo nominácie na zápis do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva


V národnom reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva je v súčasnosti 18 prvkov. Medzi nimi aj Fujara - hudobný nástroj a jeho hodba.


Výzvy na predkladanie nominácií vyhlásilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Termín na predloženie nominácií je do 16. marca 2018.


Štátne kultúrne a spoločenské inštitúcie, zástupcovia neziskového sektora, firmy, jednotlivci i lokálne spoločenstvá môžu do 16. marca predložiť návrhy nominácií na zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku.

Rezort pripomína, že nominovaný prvok musí byť spojený s konkrétnym kultúrnym priestorom, v prípade spôsobov ochrany musí ísť o opatrenia zamerané na zabezpečenie životnosti nehmotného kultúrneho dedičstva vrátane identifikácie, dokumentácie, výskumu, propagácie i medzigeneračného odovzdávania tohto spôsobu ochrany. Podrobné informácie o podmienkach a kritériách zápisu možno nájsť na stránke www.ludovakultura.sk.

Návrhy je potrebné predkladať na adresu: Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru, Slovenský ľudový umelecký kolektív, Balkánska 31, 853 08 Bratislava, tel.: +421 204 78 221, e-mail: tlk@sluk.sk

 

V národnom reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva je v súčasnosti 18 prvkov. Päť z týchto prvkov - Fujara – hudobný nástroj a jeho hudba, Terchovská muzika, Gajdošská kultúra, Bábkarstvo a Horehronský viachlasný spev sú zapísané do Svetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. V Zozname najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku sú dva prvky.

Autor: (mksr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Modrotlač sa bude uchádzať o zápis do zoznamu UNESCO
Modrotlač je jedným z prvkov, ktorý sa bude v roku 2018 uchádzať o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.
viac
30.03.2017
Čipka Myjavskej pahorkatiny sa zapísala medzi poklady kultúrneho dedičstva SR
Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska sa začiatkom marca 2017 rozšíril o Tylovú paličkovanú čipku Myjavskej pahorkatiny.
viac
08.11.2017
Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudlo ďalších 5 prvkov
Dňa 6. novembra 2017 o 15. hodine sa v Divadle SĽUK uskutočnilo slávnostné vyhlasovanie nových prvkov a aktivít, ktoré boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany NKD na Slovensku.
viac
28.11.2018
Modrotlač zapísali do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO
O šiestom zápise Slovenska v prestížnom zozname rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Modrotlač a jej tradícia bola predložená na zápis v rámci spoločnej nominácie s Rakúskom, Českom, Nemeckom, Maďarskom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %