Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
30.06.2016 02:04

Mladí Seredčania už majú svoj Priestor


Snímka zdroj: (mladasered.sk).


Bývalú obchodnú prevádzku v centre Nova si mládežnícke organizácie v Seredi prebudovali na Priestor dobrých nápadov. Bude komunitným centrom (KC) pre novú spoluprácu a kreatívne myšlienky.


Uvedenie útočiska nielen pre mladých sa uskutočnilo dnes, aby mohlo svoje aktívne fungovanie spustiť od prvého prázdninového dňa.      

KC Priestor bude ponúkať, ako informovala Miroslava Dudášová z KC, alternatívne formy trávenia voľného času aj rodinám či seniorom. "V harmonograme centra sú prednášky, workshopy, diskusie, herné i filmové večery. Okrem organizovaných stretnutí však Priestor poslúži aj ako prostredie pre mladých podnikateľov, aktívnych študentov a neziskové organizácie, ktorým doteraz chýbal inšpiratívny priestor na zdieľanie nápadov," uviedla Dudášová.      

Centrum vzniklo zo spolupráce troch združení pôsobiacich v meste - Mladá Sereď, Ekohliadka a Združenie Storm. Myšlienka vznikla už v roku 2014. Svojou rôznorodou pôsobnosťou spojili združenia tri piliere, ktorými sú vzdelávanie, zábava a podpora. "Prostriedky na vybudovanie KC nám poskytlo mesto Sereď cez svoj grantový systém, mnoho vybavenia sme získali sponzorsky. Veľmi nám pomohlo, že Mladá Sereď získala finančné ocenenie od Nadácie Orange v oblasti komunitného rozvoja, rovnako bolo ocenené združenie Storm v kategórii sociálna inklúzia. Prostriedky sme použili na budovanie KC. Práce sme realizovali na dobrovoľníckej báze," dodala Dudášová.       

Zakladajúci členovia zo Storm budú poskytovať v KC aj sociálne poradenstvo. Každý druhý piatok sa budú môcť prísť najmä mladí ľudia porozprávať o svojich problémoch s odborníkom z rovnakej generácie. Vôbec prvým podujatím v KC Priestor bude v nedeľu 3. júla živý prenos konferencie TEDxBratislava, 19. júla bude šieste pokračovanie cestovateľských prednášok Stopa.      

Mladú Sereď založili mladí Seredčania s cieľom „vrátiť život do mesta a ukázať spoluobčanom, že cestou k zmene nie je apatia, ale naopak aktívny občiansky a komunitný život". Zelená hliadka Sereď je združením Seredčanov a Šintavanov, ktorí sa už nedokážu prizerať odpadkom v prírode, v uliciach mesta a v jeho okolí. Združenie Storm sa venuje prevencii rizikového správania rôznych cieľových skupín, je akreditovaným subjektom Ministerstva práce, sociálnych vecí a  rodiny SR a pracuje v Seredi, Trnave a Nitre.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Komárno buduje v časti Veľký Harčáš nové komunitné centrum
Mesto Komárno buduje nové komunitné centrum v mestskej časti Veľký Harčáš. Výstavba sa začala v máji, ukončená by mala byť do konca tohto roka.
viac
29.05.2017
Ministerstvo vnútra SR poskytne finančné prostriedky na komunitné centrá
Obce, mestá a mimovládne organizácie môžu opäť stavať nové či rekonštruovať už existujúce komunitné centrá.
viac
19.02.2020
Podpora komunitných a nízkoprahových centier z eurofondov pokračuje
Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky spustila v poradí už druhý národný projekt zameraný na rozvoj a podporu komunitných, nízkoprahových centier, ako i nízkoprahovej sociálnej služby pre deti a rodinu.
viac
28.11.2020
Výstava Zo života Rómov v Detve trvá do konca decembra
Výstavu fotografií Zo života Rómov v Detve si môžu záujemcovia pozrieť v kultúrnom dome do konca decembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %