Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.07.2019 01:20

Moldava nad Bodvou plánuje zaviesť systém prestupného bývania


Ilustračná snímka (tasr)


Mesto Moldava nad Bodvou v okrese Košice-okolie chce zaviesť systém sociálneho bývania s prvkami prestupného bývania. Schválili to poslanci mestského zastupiteľstva na svojom utorkovom zasadnutí.


Ako TASR za mestský úrad informovala Jana Kovácsová, v súvislosti s tým zároveň odobrili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciou bytoviek na Ulici Československej armády.       

„Rozhodli sme sa pustiť sa do tohto, lebo už dozrel čas. Je to potreba a vôľa obyvateľov mesta, len doteraz sme na to nemali dostatok finančných zdrojov. Ak projekt vyjde, postupne zrevitalizujeme aj túto časť mesta, ktorá je v úzkom prepojení na sieť štyroch obchodných domov, už sú schválené aj ďalšie. Do budúcna tam musíme riešiť i dopravu odbočovacími pruhmi,“ povedal primátor Slavomír Borovský.       

V prípade úspechu pri podaní žiadosti z Operačného programu Ľudské zdroje by sa s cieľom prestupného bývania mali zrekonštruovať dve bytovky na Ulici Československej armády, ktoré sú v zlom stave. Celkové predpokladané náklady predstavujú sumu 675 500 eur, z toho 150 000 eur na neoprávnené výdavky, a spolufinancovanie by znášalo mesto.       

Podľa radnice je realizácia projektu pokračovaním a napĺňaním sociálnej politiky mesta v oblasti práce s marginalizovanými obyvateľmi a je veľmi žiadaným riešením tejto lokality, kde žije približne 450 Rómov. „Kumulácia problémov už presiahla únosnú hranicu. Veď len v oblasti dopravy je tam zaznamenané neúmerné množstvo dopravných priestupkov a škodových udalostí spôsobených deťmi, ktoré nebezpečne prebiehajú cez cestu,“ vysvetlila Kovácsová.       

Systém prestupného bývania je určený pre marginalizovaných obyvateľov - nielen pre Rómov, ale aj pre ľudí v tiesni, zdravotne znevýhodnených alebo sociálne vylúčených. Základom tohto systému je to, že sám účastník musí chcieť zmeniť svoje životné podmienky a musí dodržiavať prísne pravidlá na to, aby sa postupne začlenil do väčšinovej komunity. „Na to slúži prepracovaný trojstupňový systém s množstvom diferencovaných opatrení - od povinného kreditného platenia za energie, cez dodržiavanie domového poriadku, plnenie povinností v školskej dochádzke detí, úhrada všetkých poplatkov a podobne,“ pripomína radnica s tým, že jednotlivé stupne sú sprevádzané sociálnou prácou s cieľom 'naučiť' členov domácnosti samostatne bývať.       

Výstupom projektu je dvojstupňový systém sociálneho bývania s prvkami prestupného bývania na uvedenej ulici. Tretím stupňom by mali byť bytové domy na uliciach Nová a Československej armády - teda riadni nájomníci v mestských bytoch.       

Moldava nad Bodvou má takmer 10.400 obyvateľov, prevažne v jej štyroch lokalitách žije okolo 2500 Rómov.       

Ako Kovácsová dodala, ak mesto v žiadosti o dotáciu na opravu bytoviek nebude úspešné, bude hľadať iné zdroje na realizáciu systému prestupného bývania.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2018
TSK bude v budúcom roku hospodáriť s takmer 200-miliónovým rozpočtom
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom takmer 200 miliónov eur. Rozpočet na rok 2019 schválili na svojom pondelkovom (26. 11.) zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
25.02.2019
Zastupiteľstvo KSK schválilo dotácie pre poskytovateľov sociálnych služieb
Poskytnutie dotácie pre 31 neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v celkovej výške 317 000 eur v pondelok schválilo Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK). Peniaze pôjdu z centrálnej rezervy krajského rozpočtu.
viac
13.07.2019
Mesto schválilo žiadosť o NFP pre projekt prestupného bývania
Mestské zastupiteľstvo v Sládkovičove schválilo na svojom poslednom zasadnutí predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP)
viac
07.02.2020
Z rezervného fondu vyčlenili peniaze na sedem projektov
Sumu 158.300 eur vyčlenilo mestské zastupiteľstvo z rezervného fondu Moldavy nad Bodvou na sedem projektov. Peniaze na ne odobrili na prvom tohtoročnom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %