Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.04.2019 01:40

Múzeum v Galante predstaví expozície v Tomášikove a v Matúškove


Vlastivedné múzeum v Galante - ilustračná snímka. Snímka zdroj: muzeum.sk


Vlastivedné múzeum v Galante predstaví v stredu (24. 4.) zadarmo svoje dve vysunuté expozície vo Vodnom kolovom mlyne v Tomášikove od 10.00 h do 18.00 h a v Dome ľudového bývania v Matúškove od 9.00 h do 12.00 h.


Ako uviedla lektorka Vlastivedného múzea Alena Dömötorová, 24. apríl je z hľadiska ľudových zvyklostí a povier významným dňom v jarnom období, pričom v tento deň svätého Juraja si môžu návštevníci pozrieť zadarmo práve vysunuté expozície múzea.       

V prípade Vodného kolového mlyna v Tomášikove z roku 1893, ktorý sa nachádza na brehu Malého Dunaja (asi dva kilometre za obcou Tomášikovo), pôjde o jeho komentovanú prehliadku.

Návštevníci si môžu pozrieť aj expozíciu Domu ľudového bývania v Matúškove, ktorý je najstarším obytným domom v obci a dala ho postaviť manželka Ferentza (Františka) Panyika v roku 1847. Z pitvora je vstup vľavo do prednej a vpravo do zadnej izby, ktorá prezentuje zariadenie zámožnejšieho gazdu. V domčeku si deti budú môcť vyplniť tajničku a vyfarbiť ľudové maľovanky. Na nádvorí si v prípade pekného počasia môžu užiť tradičné ľudové hry. Prehliadka Domu ľudového bývania v Matúškove bude pre deti pripravená aj v sobotu (27. 4.) od 13.00 h do 17.00 h.

Vstup je zadarmo.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
V Banskej Bystrici sa uskutoční spomienková akcia Metále (pre vrahov)
V nedeľu, 30. októbra 2016 sa uskutoční na Námestí SNP v Banskej Bystrici spomienková akcia s podtitulom Metále (pre vrahov), ktorej navrhovateľom je laureát ocenenia Biela vrana Ján Mičovský. Organizátormi podujatia sú neformálne hnutie NIOT (Nie v našom meste), CKO a Múzeum SNP v Banskej Bystrici.
viac
07.04.2017
Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí
Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.
viac
12.04.2019
V múzeu v Galante sa bude Veľká noc oslavovať tradičným podujatím
Rodinné podujatie Veľká noc v múzeu môžu v sobotu (13. 4.) navštíviť záujemcovia z Galanty a celého regiónu. Vo Vlastivednom múzeu v Galante budú pre nich pripravené tvorivé dielne, ukážky remeselnej výroby i hudobný program.
viac
30.06.2020
Spestrite si nedeľu tradičnými kysuckými jedlami v Múzeu kysuckej dediny
Ak navštívite najbližšiu nedeľu  Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke, tak budete môcť ochutnať kysucké dobroty a zoznámiť sa s tým, ako žili naši predkovia. Počas dňa sa budú v múzeu pripravovať tradičné kysucké jedlá v rámci obľúbeného podujatia Kuchyňa starých materí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %