Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.04.2019 08:10

Múzeum židovskej kultúry vystavuje prvú sériu Biblií zo svojho vzácneho fondu


Ilustračná snímka, zdroj: jewishbratislava.sk


Výstava Biblie z knižnice predstavuje prvú sériu najstarších biblických kníh z fondu Múzea židovskej kultúry (MŽK) v Bratislave.


"Za 25 rokov budovania našej knižnice sme kúpou alebo darom získali 9130 kníh. Bohato je zastúpená náboženská literatúra judaizmu, hlavne hebrejská Biblia – Tanach, ale nachádza sa tu aj kresťanská Biblia. Máme vyše 120 edícií Biblie, ktorá je najrozšírenejšou knihou na svete. Bola preložená približne do 1800 jazykov a dialektov, jej šíreniu významne pomohlo vynájdenie kníhtlače," uviedla na utorkovej (9. 4.) vernisáži autorka výstavy Kamila Fircáková.       

Podľa nej Biblia popri svojej základnej náboženskej funkcii bola rovnako dôležitým východiskom aj pri formovaní európskej kultúry, založenej na židovsko-kresťanskej tradícii. Vydania (edície) Biblie sú predmetom záujmu aj ako typografické produkty a celkovo ako artefakty knižnej kultúry. Tieto kontexty podnietili zámer predstaviť výber z rôznych vydaní tejto knihy kníh.       

Najstaršími tlačami sú konkordančný hebrejsko-latinský slovník k Biblii (Thesaurus Linguae Sanctae), vytlačený v roku 1680 v Londýne, a Biblia Hebraica, vydaná vo Frankfurte nad Mohanom (1716). Vystavené knihy tvoria tlače pochádzajúce zo Spojených štátov amerických, Izraela, viacerých európskych krajín, vrátane územia Slovenska.       

Expozícia je zameraná najmä na predstavenie hebrejskej Biblie súborne a po častiach (Tóra, Naviim – Proroci, Ketuvim – Spisy). Vo výbere sú Kniha Jóbova, Mojžišove knihy, Pieseň všetkých piesní Šalamúna, Biblický slovník, Sväté písmo a iná literatúra v rôznych jazykoch. Knižnú expozíciu na druhom poschodí MŽK spestrujú tematické farebné fotografie na stenách.      

 "Aj z priestorových dôvodov je tu len 53 kníh. Neskôr rovnako zverejníme ďalšie Biblie z nášho vzácneho historického fondu," prisľúbil riaditeľ MŽK Pavol Mešťan.       Výstava potrvá do 24. mája.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2017
Výstavu venovali zosnulému etnografovi Jánovi Podolákovi
Výstavu „Valaská kolonizácia ... samostatne a pritom spoločne“ venovali zosnulému etnografovi Jánovi Podolákovi. Výsledkom projektu „Spoločne bez hraníc“ je aj 24 kusov výstavných bannerov, pojednávajúcich o rozmanitých prejavoch valaskej kolonizácie v pohraničných oblastiach Slovenska a ČR.
viac
01.03.2018
Začiatok marca v zastúpení výstav, kultúry a histórie
Saxophobia Bratislava, Hravá Karlovka, Bratislavské mineralogické dni, Marcový burzoblšák, Pamiatky dolného predmestia Modry, či divadelné predstavenie Guliverov denník na Vás čaká tento víkend v bratislavskom regióne.
viac
15.12.2018
Na bratislavskej výstave sú storočné premeny maďarskej menšiny na Slovensku
Každodenný život maďarskej menšiny v Československu dokumentuje výstava 100 rokov v obrazoch. Je v bratislavskom Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku, kde potrvá do 31. januára 2019.
viac
17.09.2020
V Bratislave i Trnavskom kraji umožní verejná doprava cestu za kultúrou
Držitelia ročného predplatného lístka na mestskú hromadnú dopravu (MHD) v Bratislave budú môcť využiť bezplatný jednorazový vstup do Historického múzea Slovenského národného múzea (SNM) na Bratislavskom hrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %