Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.06.2019 09:10

MVSR: Identifikátory fyzických osôb majú pri identifikácii nahradiť rodné číslo


Ilustračná snímka


Identifikátory fyzických osôb by mohli postupne nahradiť rodné číslo ako trvalý identifikačný údaj v informačných systémoch štátnej správy. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorý zapracúva pripomienky do návrhu nového zákona o základných identifikátoroch fyzickej osoby.


"Rodné číslo požiadavkám dnešných informačných systémov už nepostačuje. Jedným z dôvodov je chybovosť pri jeho prideľovaní a následné neželané duplicity, ktoré spôsobujú v reálnom živote problém najmä občanovi," priblížil rezort vnútra. Doplnil, že dôvodom je aj  možnosť zneužitia osobných údajov, ktoré rodné číslo obsahuje, napríklad vek a pohlavie nositeľa. Pri hromadnom spracovaní to môže podľa rezortu poskytnúť určitým subjektom informácie s komerčným využitím.       

Bezpečnú identifikáciu chce preto ministerstvo riešiť sústavou základných identifikátorov, ktoré budú tvoriť utajeným postupom, nebudú dostupné pre používateľa a budú slúžiť len na identifikáciu fyzickej osoby pri výmene údajov v informačných systémoch.       

"Zo základného identifikátora sa transformáciou zdrojovej a špecifickej časti vytvoria identifikátory pre výmenu identifikácie v rôznych sektoroch. Jedným z nich je bezvýznamový identifikátor fyzickej osoby, jedinečný pre každú fyzickú osobu, druhým sektorový identifikátor, pod ktorým budú príslušné informačné systémy evidovať fyzické osoby," vysvetlil rezort.       

MV tiež plánuje viesť register identifikátorov, ktorý bude súčasťou Informačného systému identifikátora fyzických osôb. "Identifikátory umožnia presnú identifikáciu občana vo všetkých informačných systémoch verejnej správy a tiež plynulú komunikáciu medzi systémami," dodal rezort s tým, že sa tak skvalitnia informácie verejnej správy.       

Ministerstvo skonštatovalo, že identifikátor fyzickej osoby bude potrebné premietnuť do množstva zákonov určujúcich za identifikátor rodné číslo, číslo sociálneho zabezpečenia a podobne. Berie preto do úvahy prechodné obdobie, v ktorom sa budú používať súbežne s rodným číslom. Na základe skúseností iných štátov odhaduje toto obdobie na  desať rokov.       

Rezort navrhuje účinnosť zákona od 1. apríla 2020, naplno by sa mala nová sústava identifikátorov využívať v našom právnom poriadku v roku 2030.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
Upozornenie pre konateľov a štatutárov právnických osôb
Od 1. januára bude štát s firmami – právnickými osobami komunikovať elektronickou formou – prostredníctvom štátnych e-schránok.
viac
10.02.2017
Európsky deň 112
Európske číslo tiesňového volania bolo zavedené v roku 1991 (Rozhodnutím Rady z 29. Júla 1991) so zámerom etablovania jednotného čísla tiesňového volania fungujúceho popri existujúcich národných číslach tiesňového volania vo všetkých členských štátoch Európskej únie.
viac
10.05.2017
Dobrovoľní hasiči získajú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory dostanú od júla možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 92 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu.
viac
05.12.2017
Novelou zákona o obecnom zriadení sa zníži počet obecných poslancov
Národná rada SR vo štvrtok 30. novembra 2017  posunula do druhého čítania návrh novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %