Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.04.2019 10:05

MŽP navrhuje vyhlásiť tri nové chránené areály


Hniezdna lokalita Jurský Chlm. Snímka zdroj: podunajsko.sk


Na Slovensku by mali pribudnúť tri nové chránené areály - Nesvadské piesky (okres Komárno), Jurský Chlm (okres Nové Zámky) a Mostová (okres Galanta). Navrhuje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré materiály predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.


Jedným z dôvodov na vyhlásenie chránených území je reakcia na kritiku Európskej komisie, podľa ktorej Slovensko nedostatočne vyhlasuje lokality európskeho významu za osobitne chránené územia.

V areáli Nesvadské piesky sa nachádzajú biotopy rastlín národného významu, ako sú kurička klbkatá alebo silenka dneperská, a tiež biotop koníka stepného. V Jurskom Chlme sa má chrániť pichliač úzkolistý, kosatec pochybný alebo kozinec bezbyľový. Účelom vyhlásenia chráneného areálu Mostová je zas dosiahnutie a následné zachovanie priaznivého stavu vnútrozemských slanísk a slaných lúk, ktoré sa na tomto území nachádzajú.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Od januára 2018 ostane na trhu s obalmi len osem OZV
K 1. januáru 2018 si výrobcovia musia a obce by mali zazmluvniť inú organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV) ako RECCOLLECTION SYSTEM, s.r.o., ZEO Slovakia s.r.o. alebo SLOVMAS, a. s..
viac
09.12.2019
MŽP plánuje čo najskôr predstaviť návrh na vyhlásenie Pralesov v SR
Návrh na vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska plánuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predstaviť čo najskôr. Mal by pokryť všetky vzácne lokality, pralesy, pralesovité zvyšky aj zachovalé prirodzené lesy. TASR to povedal hovorca MŽP Tomáš Ferenčák.
viac
19.05.2021
V SR vzniknú štyri chránené areály, prírodná rezervácia a pamiatka
Na Slovensku vzniknú štyri chránené areály - Hradná dolina, Rimava, Temešská skala a Kulháň, prírodná rezervácia Záhradská a prírodná pamiatka Brezovská dolina. Ich vyhlásenie schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní. Status chránených území nadobudnú 1. júna.
viac
15.12.2022
Na Slovensku by mali vzniknúť tri chránené územia
Na Slovensku by mala vzniknúť prírodná rezervácia Homoľa a chránené areály Pramenná oblasť Rimavy a Tisovský kras. Vyplýva to z návrhov Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %