Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.10.2019 02:05

MŽP SR: Povolené odstrely medveďov v minulosti situáciu zásadne nezmenili


Na snímke jedno zo stojísk so zabezpečenými kontajnermi proti medveďom v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách. FOTO TASR - Oliver Ondráš.


Ministerstvo životného prostredia za posledné roky prispelo vo Vysokých Tatrách na vybudovanie kontajnerových stojísk celkovou sumou 1,4 milióna eur. Tvrdí to MŽP v reakcii na pondelkovú tlačovú konferenciu zástupcov samosprávy vo Vysokých Tatrách.


„Stojiská mali byť inštalované tak, aby sa medvede v danej lokalite nedokázali dostať ku komunálnemu odpadu. Podľa medializovaných informácií staničky v meste Vysoké Tatry svoju úlohu neplnia stopercentne a najmä malým jedincom nezabraňujú v prístupe k odpadom,“ uviedol v reakcii hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.       

Ferenčák ďalej pripomenul, že MŽP pravidelne upozorňuje, že systémovým riešením, ako zabrániť stretu človeka s medveďom, je dôkladné zabezpečenie komunálneho odpadu či odpadu z reštaurácií. Medvede tak nemajú dôvod schádzať z ich prirodzeného prostredia. „Týmto preventívnym opatrením dokážeme znížiť počet nežiaducich stretov medveďa a človeka,“ zdôraznil hovorca.       

Samospráva sa však bráni tým, že problémy s odpadom nie sú jediným dôvodom, prečo sa medvede v intravilánoch vyskytujú častejšie. Len počas tohto roka zaregistrovali v meste už 700 hlásení o prítomnosti medveďov v blízkosti obydlí, čo je v porovnaní s minulým rokom takmer 100-percentný nárast. Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš tiež upozornil, že medvede sa pohybujú už aj mimo kontajnerových stojísk. Mesto okrem iného žiada aj o reguláciu ich populácie a tvrdí, že medvede sú na území Tatranského národného parku premnožené a strácajú plachosť. „Na Slovensku už boli v minulosti odstrely povolené a následne aj zrealizované, no situácia sa zásadne nezmenila,“ skonštatoval Ferenčák.       

Zároveň dodal, že v septembri tohto roka sa začal zber vzoriek trusu medveďa hnedého, ktoré budú následne podrobené analýzam DNA. Uskutoční sa tak na celom území Slovenska v rámci schváleného projektu Operačného programu Kvalita životného prostredia. Na základe výsledkov bude podľa rezortu možné stanoviť aktuálnu veľkosť populácie tohto druhu a porovnať s výsledkami z predošlého sčítania. To sa uskutočnilo v rokoch 2013 - 2014.        

„Vo všeobecnosti treba povedať, že medveď hnedý je chránený našou aj európskou legislatívou. V zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny ministerstvo v odôvodnených prípadoch rozhoduje o povolení výnimky. Každú žiadosť pritom posudzuje individuálne a na základe odborného stanoviska Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR a ďalších vyjadrení združení, ktoré sú súčasťou konania,“ ozrejmil Ferenčák s tým, že odlov medveďa je možný aj na základe rozhodnutia zásahového tímu ŠOP SR. Ten určitý čas pôsobil napríklad aj v Očovej.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2021
Lesy SR nesúhlasia s presunom správy lesov v chránených územiach pod MŽP
Štátny podnik Lesy SR nesúhlasí s presunom správy lesov v národných parkoch pod envirorezort. Stotožňuje sa tak so stanoviskom ministerstva pôdohospodárstva. Informovala o tom hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.
viac
10.12.2021
Negatívny vplyv na životné prostredie by sa mohol viac zdaniť
Základom zelenej daňovej reformy by malo byť zvýšenie daní a poplatkov z činností, ktoré majú negatívny vplyv na životné prostredie a zdravie.
viac
28.04.2023
S inštaláciou špeciálnych staničiek sa začalo, práce potrvajú do jesene
Vo Vysokých Tatrách začali tento mesiac s inštaláciou špeciálnych staničiek na odpad, práce potrvajú do jesene.
viac
06.02.2024
Samospráva bojuje s vizuálnym smogom, odstraňuje bilbordy
Mesto Vysoké Tatry bojuje s vizuálnym smogom, dlhodobo pracuje na odstraňovaní bilbordov, predovšetkým pri cestách. Primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák upozornil, že reklamy nielenže znižujú pozornosť vodičov, ale taktiež narúšajú estetiku prostredia na území Tatranského národného parku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %