Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.08.2016 09:00

Na Borkút sa turisti aj cyklisti dostanú novoupraveným lesným chodníkom


Ilustračná snímka: (panoramio.com).


Prešovčania aj ďalší milovníci prírody sa môžu dostať po novoupravenej lesnej ceste do Lesoparku Borkút v katastri obce Haniska.


Mestu tu patria lesy, v ktorých Technické služby mesta Prešov upravili chodník vhodný na pešiu turistiku aj horské bicykle. Uviedla to hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová.      

„Úprava lesnej cesty v rámci Lesoparku sa týka časti od Ulice Za Kalváriou, čo je konečná zastávky mestskej hromadnej dopravy číslo 15 a pokračuje ulicami Horárska, Zimný Potok a končí v obľúbenej lokalite Borkút. Celková dĺžka trasy je približne 4,5 kilometra a je sprístupnená pre peších turistov a horskú cyklistiku. V spolupráci s Občianskym združením Slomba sa tiež podarilo vybudovať už päť cyklotrás, ktoré sú lákadlom nie len pre milovníkov horskej cyklistiky, ale obľúbenými sú aj u bežcov a rekreačných turistov,“ povedala hovorkyňa mesta.      

Lesný park mesta Prešov poskytuje dobré podmienky pre rekreáciu, pobyt v prírode a šport v lesnom prostredí. "Hlavným cieľom mesta je preto vytvoriť také podmienky, aby si čo najviac návštevníkov našlo priestor na svoje rôznorodé záľuby, či už v podobe rodinných výletov, športu, turistiky či zberu húb," uviedla primátorka Andrea Turčanová.      

Nenáročná prechádzka krátkym lesníckym náučným chodníkom v lokalite Malý Borkút v celkovej dĺžke 500 metrov je obľúbenou najmä u rodín s deťmi. Na trase sú umiestnené informačné tabule o flóre a faune. Návštevník tu získa zaujímavé informácie o prostredí, v ktorom sa nachádza.      

Zámerom Technických služieb je v krátkom čase prepojiť túto cestu na existujúci rekreačný chodník Borkút – Petőfiho pomník – Kamenná baňa – Nad doktorovkou a upraviť cestu vysypaním kameniva, čím sa vytvoria podmienky aj pre rekreačných cyklistov. Na Borkúte je tiež plánovaná výstavba kyslíkovej dráhy, na ktorej budú umiestnené relaxačné a cvičebné prvky.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
12.09.2017
„Malokarpatský expres“ štartuje
Bratislavský samosprávny kraj otvára turistickú autobusovú linku „Malokarpatský expres“, ktorý bude prechádzať naprieč Malými Karpatami. K turisticky najvýznamnejším lokalitám tohto regiónu sa návštevníci budú môcť zviezť od 15. septembra 2017.
viac
01.07.2020
Mestský park v Prievidzi napreduje vďaka projektom
V týchto dňoch je finalizovaný náučný chodník v Mestskom parku. Ďalší grant pomôže vyriešiť problém s prítokom do jazierka.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %