Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.05.2018 10:57

Na Bratislavskom hrade sú vystavené vzácne dokumenty o vzniku Československa


Na snímke mapa a ratifikačné protokoly mierových zmlúv z Versailles, Saint-Germain a Trianonu. FOTO TASR - Pavel Neubauer


Česko-slovenskú/Slovensko-českú výstavu na druhom poschodí Bratislavského hradu obohacujú tri významné dokumenty súvisiace so vznikom Československa pred 100 rokmi. Sú to ratifikačné protokoly mierových zmlúv z Versailles, Saint-Germain a Trianonu, ktoré sú uložené v Paríži.


"Tieto dokumenty sú prvýkrát mimo Francúzska pre túto veľkú výstavu vzniku vašej bývalej republiky. Sú tiež pripomienkou skončenia prvej svetovej vojny, ktorá by mala byť aj ponaučením z histórie starej Európy," povedal na utorkovom sprístupnení ratifikačných protokolov veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Christophe F. Léonzi.       

Po skončení prvej svetovej vojny sa svetové mocnosti stretli v Paríži na rokovaniach o budúcnosti Európy. Toto mesto bolo zvolené za depozitára 50 kartónov zmlúv, ktoré uchováva. Vojnou zničené Francúzsko tak prispelo k vytvoreniu novej Európy.       

Vystavené protokoly sú dokumenty versaillského mierového systému, ktorými zástupcovia Československa (Tomáš G. Masaryk a Edvard Beneš) prijali ich výsledky. Každý obsahuje výsledky dohôd s porazenými štátmi: Nemeckom (zmluva z 28. 6. 1919), Rakúskom (10 .9. 1918) a Maďarskom (4.6.1920), ktoré ratifikovali 10. 11. 1919 a 19. 3. 1921.       Aj podľa generálneho riaditeľa SNM Branislava Panisa je ojedinelé vystavenie uvedených dokumentov mimoriadnou udalosťou. "Je to výsledkom ročnej diplomacie a musím povedať, že francúzska strana nám vyšla veľmi v ústrety pri tomto zapožičaní za hranice," uviedol pre TASR Panis.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2018
Výstava v Artgalérii v Prievidzi pripomína sté výročie vzniku ČSR
Sto rokov od vzniku Československej republiky pripomínajú diela najvýznamnejších súčasných slovenských a českých výtvarníkov. Výstavu Prvá republika sprístupnila verejnosti v utorok Artgaléria v Prievidzi.
viac
02.07.2018
Výstava k 100. výročiu vzniku ČSR porovnáva storočnú Bratislavu s dnešnou
Bratislavčania či turisti si môžu od nedele na Hviezdoslavovom námestí porovnať, ako vyzerala Bratislava pred 100 rokmi za prvej republiky a aká je dnes.
viac
30.10.2019
Na Bratislavskom hrade otvorili výstavu M. R. Štefánik, Generál - Osloboditeľ
Najvýznamnejšia postava novodobých slovenských dejín, všestranná osobnosť, uznávaný vedec, veľmi úspešný vojak a diplomat Milan Rastislav Štefánik rozhodujúcou mierou prispel k vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov a výrazne ovplyvnil celoeurópske dejiny pred a počas prvej svetovej vojny.
viac
27.05.2020
Výstava v Považskej galérii umenia priblíži zlatú éru talianskeho filmu
Zlatú éru talianskeho filmu prostredníctvom filmových plagátov, letákov i fotosiek priblíži výstava "Fellini a sladký život Talianska" inštalovaná v Považskej galérii umenia (PGU) v Žiline.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %