Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
07.08.2018 03:20

Na Chopok aj za tmy


Ústrednou postavou podujatia bude bájny drak Demián a po prvý raz aj usilovné včielky, ktoré sú pre život na zemi nesmierne dôležité.


Na Chopok sa počas leta bežne lanovkou verejnosť vo večerných hodinách nedostane. Jedinečná príležitosť prichádza už nasledujúcu sobotu 11. augusta 2018 vďaka podujatiu pre rodiny s deťmi Dračie noci.


Keď sa povie Chopok, tak si väčšina ľudí predstaví najlepšiu lyžovačku, ale Chopok je aj výborná letná turistika s prekrásnymi výhľadmi a symbol kopca, drak Demián. Ten už niekoľko rokov majestátne sedí pod jeho vrcholom na terase tunajšej Rotundy. „Jediná možnosť dostať sa na Chopok zo severnej aj južnej strany lanovkou a v netradičnom večernom čase, prichádza toto leto vďaka Dračím nociam už 11. augusta 2018. Rodiny s deťmi, vo výške viac ako dvetisíc metrov nad morom, uvidia dych berúcu večernú horskú panorámu aj animačný program, ktorý ich pobaví aj veľa naučí," povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Podujatie je ideálne pre rodiny s deťmi vo veku od 6 do 12 rokov, ale vhodné je aj pre mladšie deti.

„Ústrednou témou piateho ročníka Dračích nocí budú usilovné včielky. Detičky sa u nás zábavným a pútavým spôsobom dozvedia veľa o včelárstve, o tom ako sa vyrába medík a medové úle. Aké rôzne druhy medu existujú, naučia sa spoznávať aj liečivé rastliny, a to všetko hravou  formou prostredníctvom úloh,  súťaží a tvorivých dielničiek. Možno aj vďaka Dračím nociam na Chopku deti zistia aké sú pre náš život včely prospešné a prepáčia im aj to ojedinelé uštipnutie, ktoré sa v lete z času načas pritrafí. Malí i veľkí gurmáni si navyše budú môcť pochutnať na výnimočných medových špecialitách v našej reštaurácii Rotunda," povedala brand manažérka strediska Jasná Jana Kňavová. Po splnení všetkých včelárskych úloh je pre malých i veľkých návštevníkov prichystané originálne divadlo Dračí príbeh v podaní hereckého zoskupenia Divadelná spoločnosť. Dej príbehu herci odohrajú priamo pod Chopkom, pri soche draka Demiána, ktorá bude počas sobotného večera chrliť oheň a dym.

 V stredisku plánujú dva vývozy na Chopok. Návštevníci sa tak na vrchol dostanú pohodlne kabínkovými lanovkami zo severnej - liptovskej a tiež južnej - horehronskej strany kopca. Prvý začína o 17,30 hod. a je vhodnejší pre menšie deti a druhý je so začiatkom o 19,00 hod. Zvoz návštevníkov podujatia z Chopku bude organizovaný podľa potreby, pričom posledná jazda z Chopku bude o 21,30 hod.

 Chopok v lete navštevujú desaťtisíce návštevníkov a aj toto miesto je súčasťou rodinnej hry Liptoviedky, ktorá od júna až do septembra spája všetky rozprávkové príbehy na Liptove a motivuje rodiny k návšteve jeho top atrakcií. Deti si odnášajú zážitky a zároveň si vytvárajú kolekciu rozprávok, ktoré napísal Daniel Hevier. Námety na jednotlivé rozprávky vznikli na Liptove. Jednou z rozprávok je príbeh o drakovi Demiánovi.

Podujatie Dračie noci na Chopku realizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a používa naň prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 15 000,- eur.

Autor: (ts-región Liptov-Katarína Šarafínová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na opravu cesty Tále-Srdiečko vyčlenili poslanci 300 000 eur
Na opravu vybraných úsekov nízkotatranskej cesty II. triedy Tále-Srdiečko v okrese Brezno, vedúcej na južné svahy Chopku, vyčlenili poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) 300 000 eur.
viac
13.07.2016
Malí olympionici za drakom
Na liptovských kopcoch bude veselo aj po zotmení. Tretí ročník Dračích nocí na Chopku štartuje čoskoro.
viac
11.07.2017
Dračí program pre deti na Liptove
Pod vrcholom Chopka, na Rotunde, sa usídlil bájny drak Demián. Už štvrté leto sa vďaka nemu mení tunajšia vrcholová stanica lanovky na hrad a ožíva tu príbeh priateľského draka na podujatí Dračie noci. Už najbližšiu sobotu 15. júla 2017 to bude program Demián a zbojníci a 12. augusta Demián a mágia.
viac
15.08.2019
Malí horolezci pod rúškom noci vylezú na Chopok
Pod vrcholom Chopka, na Rotunde, sa usídlil priateľský drak Demián. Už šieste prázdniny v rade sa vďaka nemu mení tunajšia vrcholová stanica lanovky na dračí hrad. Podujatie Dračie noci bude už najbližšiu sobotu 17. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %