Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.11.2016 10:10

Na Cyklomoste slobody vyrastie železná opona


Pozvánka.


Súčasťou šiesteho ročníka Festivalu slobody bude aj Víkend zatvorených hraníc, ktorý spoluorganizuje Bratislavský samosprávny kraj. Na Cyklomoste slobody tak od 18. do 20. novembra bude musieť každý spomaliť a okúsiť tak atmosféru totality.


Súčasťou tohtoročného Festivalu Slobody, ktorý sa začal už 8. novembra v Bratislave, bude aj Víkend zatvorených hraníc, ktorého spoluorganizátorom je Bratislavský samosprávny kraj. Hraničné zátarasy budú na Cyklomoste slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi symbolicky osadené v piatok 18. novembra a návštevníci si budú môcť pozrieť aj ukážku zatýkania ľudí, ktorí sa pred viac ako 27 rokmi snažili cez túto hranicu prejsť. Hraničná zátarasa zmizne z cyklomosta v nedeľu podvečer a súčasťou podujatia bude aj kultúrny program, o ktorý sa postará skupina Longital, herec Boris Farkaš a tanečníčka Stanka Vlčeková.

Festival slobody však spolu s BSK ukáže aj dávnejšiu minulosť, a to politické procesy v päťdesiatych rokoch. V sobotu 12. novembra sa o 18. h začne v auditóriu Právnickej fakulty Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí rekonštrukcia politického procestu „Střítenský a spol.“. Ten uviedli do života študenti Právnickej fakulty Karlovej Univerzity v Prahe začiatkom tohto roka.

Udalosti Novembra 89 si však vďaka spolupráci župy a organizátorov Festivalu slobody pripomenú aj stredoškoláci zo župných škôl, ktoré sa na Festival slobody postupne prihlasujú.

„V tomto roku si pripomíname už 27. výročie udalostí zo 17. novembra roku 1989, preto sme spojili sily, aby sme oslovili ľudí dobrej vôle, ktorí si vážia ťažko nadobudnutú slobodu. Pretože nie nadarmo sa hovorí, že človek si až vtedy uvedomí cenu slobody, keď o ňu príde. Multižánrový festival slobody sa koná po šiestykrát v Bratislave, ale v tomto roku ho po prvýkrát diváci môžu navštíviť aj v Púchove a v Bardejove. Účastníci festivalu uvidia množstvo zaujímavých filmov, výstav, diskusií, divadelných predstavení či oceňovanie osobností, ktoré sa podieľali na boji proti totalite. Táto mimoriadna aktivita Ústavu pamäti národa sa opiera o jednu z najdôležitejších úloh Ústavu pamätí národa a to propagovať myšlienky slobody a obrany demokracie pred režimami podobnými nacizmu a komunizmu,“ predstavil hlavné myšlienky festivalu Predseda správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák.

BSK už pred dvoma rokmi, pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie a strhnutia železnej opony osadil maketu signálnej steny pod Cyklomostom slobody. Tá je ukážkou ostro stráženej hranice, ktorá rozdeľovala Európu 50 rokov. V životnej veľkosti tak môže každý vidieť, aké prekážky museli prekonať ľudia túžiaci po živote na Západe. Nájdu tu typické valce ostnatého drôtu, protitankové prekážky, pieskové plochy, ktoré odhaľovali stopy utečencov a iné zariadenia, ktoré pohraničiari používali na zabránenie útekom. Čo však maketa ukázať nedokáže sú elektrické obvody, pravidelné obchôdzky vojakov, či pozorné sledovanie prihraničných oblastí tajnými spolupracovníkmi. Signálnu stenu vybudovala župa na základe nákresov a fotografií poskytnutých Ústavom pamäti národa.

 

Autor: (bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2016
Bratislava Street Art Festival ponúkne pestrú hudbu i maľbu na 20-metrovú stenu
Organizátori dvojdňového podujatia Bratislava Street Art Festival (BSAF) sľubujú pestrý vizuálny program. Šiesty ročník tohto pouličného umenia sa uskutoční v piatok a sobotu (14. a 15. októbra) na Kamennom námestí vždy od 15. do 20. hodiny.
viac
15.05.2017
208. výročie obliehania Bratislavy Napoleonom
Podujatím s názvom „Ubránili sme sa“ si Bratislavský samosprávny kraj pripomenie 208. výročie obliehania Bratislavy Napoleónom v dňoch 19. - 21. mája 2017 v Sade Janka Kráľa a na Tyršovom nábreží v Petržalke.
viac
04.11.2021
Víkend zatvorených hraníc sa uskutoční v Bratislave aj tento rok
Na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi si opäť pripomenieme dôležitý moment našej histórie. Už po šiesty raz sa symbolicky zatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom.
viac
08.11.2022
Víkend zatvorených hraníc pripomenie totalitný režim i obete železnej opony
Pripomenúť totalitnú atmosféru na hraniciach a zaspomínať si na obete komunistického režimu v bývalom Československu i železnej opony, ktoré cesta za slobodou stála život, je cieľom podujatia Víkend zatvorených hraníc (12. - 13. 11.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %