Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.03.2018 08:50

Na cyklotrasu vedúcu cez mesto pôjde pol milióna


Ilustračná snímka


Liptovský Mikuláš na výstavbu prvej etapy vnútromestskej cyklotrasy získal 502-tisíc eur. Radnica kvôli jej realizácii vysporiadavala pozemky viac ako dva roky.


Túto informáciu potvrdil to liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč. V meste v prvej etape výstavby pribudne 2,2 kilometra cyklochodníkov a cyklokoridorov. „Začína sa v parku oproti železničnej stanici, pokračuje Hodžovou, Kukučínovou, cez Rohonciho záhradu, Pišútovu, Námestie osloboditeľov a skončí na križovatke na Rachmaninovom námestí,“ priblížil šéf radnice a pripomenul, že cyklotrasa bude viesť vnútrom mesta, preto bude praktická napríklad pre ľudí, ktorí chcú chodiť na bicykli aj do zamestnania.

V priestore pri železničnej stanici v rámci projektu vybudujú aj dvojpodlažné uzamykateľné cykloboxy. Umožnia bezpečne odstaviť bicykel, odložiť prilbu a ďalej pokračovať iným spôsobom verejnej dopravy. Bude tam situované aj posedenie a servisný modul na dofúkanie pneumatík. Jednopodlažné cykloboxy inštalujú aj v Rohonciho záhrade a pribudne tiež cyklostojan pre 30 bicyklov na Námestí osloboditeľov. Cyklotrasu budú na vozovke vyznačovať piktogramy a na vhodných miestach aj smerovníkmi s atraktívnymi cieľmi v meste.

Realizácia sa môže začať po ukončení procesu verejného obstarávania a jeho kontrole, čo bude v tomto roku. „Základným cieľom projektu je zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy na celkovom počte prepravených osôb v meste. Vnútromestská cyklotrasa je zárodok systému, na ktorý nadviažu lokálne cyklotrasy k jednotlivým atraktivitám mesta a cyklotrasy do okolia Mikuláša. Súčasťou cyklotrasy sú pešia a parkové zóny v bezbariérovom prevedení s farebným a povrchovým odlíšením pre potreby slabozrakých,“ poznamenala Jana Kormaníková z mestského úradu.

Mesto už podalo žiadosti aj na ďalšie tri etapy cyklotrasy. Podané žiadosti o nenávratné financie ešte neboli vyhodnotené. Celková dĺžka vnútromestskej cyklotrasy predstavuje bezmála štyri kilometre. Trasa bude pripojená na existujúci cyklochodník na Alexyho a na Štefánikovej. Na cyklochodník po nábreží Váhu získala samospráva financie z eurofondov v predošlých rokoch.

 Obecne noviny č. 9-10/2018

 

Autor: (čapč)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2017
V Liptovskom Mikuláši vybudujú vnútromestskú cyklotrasu
Mesto sa už dva roky pripravuje na jej realizáciu. V súčasnosti projekt konečne naberá reálne kontúry.
viac
15.02.2018
Pol milióna eur pôjde do cyklotrasy, ktorá povedie vnútrom mesta
Na mestský úrad prišla dobrá správa, že mesto získalo vyše pol milióna eur (502 tisíc) na realizáciu prvej etapy projektu Mikulášskej cyklotrasy. Potvrdil to liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč.
viac
04.09.2020
Prvé kilometre vnútromestskej cyklotrasy už slúžia verejnosti
Prvé dve časti vnútromestskej cyklotrasy v Liptovskom Mikuláši v dĺžke 2,4 kilometra odovzdali v piatok do užívania verejnosti. Cestička pre cyklistov má po dobudovaní slúžiť ako ekologická alternatíva dopravy v meste.
viac
12.04.2022
V Liptovskom Mikuláši otvorili ďalšiu časť mestskej cyklotrasy
Mestská cyklotrasa v Liptovskom Mikuláši je od pondelka o kilometer dlhšia. Novootvorený úsek prepája mesto s časťou Liptovská Ondrašová. Verejnosť sa navyše prevezie cez doposiaľ nedostupný lužný les.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %