Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.05.2018 01:05

Na dedinách už dávno nepozná každý každého, VIFI FEST chce ľudí spájať


VIFI FEST - mapa


Pri zrode VIFI FESTu (VIdieckeho FIlmového FESTivalu) stál mýtus, že sa v rámci dedinských komunít všetci obyvatelia a obyvateľky navzájom poznajú. Podľa Petra Gašparíka, ktorý za projektom stojí, to však už roky nie je pravidlom.


Komunitný aj kultúrny život vidieka ustupuje, prípadne je tvorený najmä staršími generáciami. VIFI FEST má ambíciu túto skutočnosť zmeniť, neprináša však hotový produkt, ale motivuje miestnych k spolupráci – festival si vo svojich obciach organizujú sami.

Bzince pod Javorinou, Červeník, Kláštor pod Znievom, Mokrá Lúka, Oravská Polhora, Voznica a Zemplínske Hámre – sedem obcí, v ktorých na konci mája premietnu výber rôznorodých filmov s témou vidieka a pripravia viacero sprievodných podujatí pre miestnych, ale aj hostí z blízkeho či širokého okolia. Spoločné menovatele jednotlivých obcí by ste pritom hľadali zbytočne, pri ich výbere zohrávali úlohu výhradne osobné odporúčania a tipy na potenciálnych organizátorov. Tí sú zodpovední nielen za výber filmov a sprievodných akcií, ale tiež za prípravu vhodných podmienok pre premietanie, jeho technické zabezpečenie a propagáciu v regióne. Všetko bez nároku na honorár a na úkor vlastného voľného času.

 VIFI FEST je projektom filmového scenáristu Petra Gašparíka, aktuálne študenta vzdelávacieho programu Sokratov inštitút. Ten svojich študentov motivuje meniť k lepšiemu také oblasti spoločenského života, ktoré z ich pohľadu nefungujú. Pre Petra, ktorý sám pochádza z vidieka, je podobnou oblasťou práve tamojší komunitný život. Filmové umenie si ako nástroj na zmenu vybral pre jeho schopnosť osloviť viacero generácií, ale aj preto, že vidieku bolo kedysi vlastné – než sa kiná z dedín začali postupne vytrácať.

 V dňoch 25. - 27. mája 2018 sa „kino“ na niekoľko dní do zapojených obcí vráti. Programy jednotlivých dedín sa líšia, organizátori zohľadňovali vkus a potreby publika, ktoré dobre poznajú a do výberu sa tak dostali okrem minuloročných snímok Čiara (r. Peter Bebjak) či Po strništi bos (r. Jan Svěrák) aj také „klasiky“ filmového plátna, akými sú Obecná škola (r. Jan Svěrák) alebo Hoří, má panenko (r. Miloš Forman). Chýbať nebudú ani dokumentárne filmy režiséra Erika Baláža (Živá rieka, Nesmrteľný les), či premietania animovaných filmov pre deti.

 Festival je vystavaný na princípe „ľudia ľuďom“ a priložiť pomyselnú ruku k dielu môžete aj vy. Časť rozpočtu sa organizátori rozhodli pokryť tzv. crowdfundingovou zbierkou na portáli Startlab.sk, kde môžu podporovatelia projektu prispieť ľubovoľnou sumou a okrem dobrého pocitu z pomoci získať aj niektorú z ponúkaných odmien. Na podporu zostáva ešte niekoľko posledných dní a viac sa o jej možnostiach dočítate na webovej adrese www.startlab.sk/VIFIfest.

Autor: (ts-Peter Gašparík)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2018
Počas víkendu slovenský vidiek vďaka VIFI FESTU ožije filmom
Názov VIFI FEST je údernejšou verziou charakteristiky „Vidiecky Filmový FESTival“ a označuje podujatie, ktoré sa v siedmich slovenských obciach uskutoční už tento víkend.
viac
13.07.2019
VIFI FEST prinesie filmové premietania do desiatich slovenských obcí
V dňoch 19. – 21. júla 2019 sa uskutoční druhý ročník unikátneho projektu, ktorý prináša na slovenský vidiek filmové projekcie. VIFI FEST, teda „VIdiecky FIlmový FESTival“ vlani do pilotného ročníka zapojil sedem obcí, tento rok ich počet stúpol na desať.
viac
24.07.2019
Vidiecke komunity sa stretli pri filmových premietaniach VIFI FESTU
Víkend patril v desiatich slovenských obciach VIFI FESTU, „VIdieckemu FIlmovému FESTivalu“, ktorý do nich priniesol filmové premietania a množstvo sprievodných akcií. Od piatka 19. júla do nedele 21. júla 2019 tak mali miestni možnosť zapojiť sa do celoslovenskej iniciatívy, ktorá si kladie za cieľ
viac
08.06.2023
Fest Anča sa tento rok ponorí do Utópií
Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa uskutoční v Žiline počas prvého letného prázdninového víkendu (29. 6. – 2. 7.). Témou 16. ročníka s bohatou ponukou domácich i zahraničných animovaných filmov sú Utópie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %