Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
01.05.2016 09:00

Na furmanských pretekoch v Lučenci sa predstavilo šesť konských záprahov


Ilustračná snímka TASR - Erika Ďurčová.


Šesť konských záprahov v štyroch disciplínach sa predstavilo počas druhého ročníka Furmansko-remeselníckeho dňa, ktorý sa konal 30. apríla v areáli školského hospodárstva Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy (SOŠ) v Lučenci.


 "Základom tohto podujatia sú furmanské preteky s ťažnými koňmi, ktoré sme zorganizovali v spolupráci s Asociáciou furmanov Slovenska. V štyroch disciplínach kone preukazujú svoju silu a obratnosť rovnakým spôsobom ako reálne v lese pri práci s drevom. Chceli sme trochu tieto tradície preniesť do Lučenca, keďže doteraz tu neboli," uviedla Danica Prepelicová zo SOŠ.

Sprievodnými činnosťami boli farmárske práce v podobe strihania oviec, podkúvania koní a nechýbali ani ukážky výcviku psov. "Keďže na škole máme odbory ako chov koní a jazdectvo, kynológia či farmárstvo, tak sme to celé chceli trochu prepojiť," vysvetlila. Pre návštevníkov však organizátori pripravili aj remeselnícky jarmok, atrakcie pre deti, vystúpenie folklórneho súboru a vyskúšať si mohli aj streľbu z luku a jazdu na koni i v koči.       

Podľa Prepelicovej by Furmansko-remeselnícky deň chceli zachovať aj do ďalších rokov a vytvoriť z neho tradíciu. "Rozhodli sme sa pokračovať, keďže vlani sa nám prvý ročník napriek zlému počasiu celkom vydaril a navštívilo ho okolo 500 ľudí. Tento rok nám počasie vyšlo a návštevnosť bola nad naše očakávania," uviedla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2016
Deň Zeme a vody v Lučenci
Priblížiť obyvateľom mesta Lučenec dôležitosť ekológie a zdravého životného prostredia bolo mottom podujatia venovaného Dňu Zeme a vody. Na Námestie republiky prišli stovky detí z miestnych základných škôl.
viac
20.03.2018
Detská tour Petra Sagana
Na preteky môžete prihlásiť svoje dieťa do 14 rokov (ročník 2002 a mladší), či už máte sotva dvojročného cyklistu s odrážadlom, alebo už skúseného cyklistu. Registrácia prebieha vždy deň vopred a taktiež v deň súťaže v čase a na mieste zverejnených v propozíciách súťaže.
viac
27.04.2019
Deň Zeme si pripomínajú súťažami i čistením mesta
Súťažami pre školy s environmentálnou tematikou, prezentáciou lesov v Mestskom parku a čítaním i kreslením v Novohradskej knižnici v rámci projektu Les ukrytý v knihe si v piatok v Lučenci pripomínajú Deň Zeme a vody.
viac
15.10.2020
Výsledky súťaže Vidiecka žena roku 2020 vyhlásia online
Tohtoročný už 19. ročník súťaže Vidiecka žena – Líderka roku 2020, ktorý sa mal uskutočniť v týchto dňoch v obci Klátová Nová Ves, sa pre sprísnené epidemiologické opatrenia neuskutoční.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %