Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.07.2018 10:30

Na Hontianskej paráde bude 100 remeselníkov, otvorí sa 20 dvorov


Ilustračná snímka: najkrajsikraj.sk


Prezentáciu už takmer zabudnutých roľníckych prác na poliach nad dedinou, ale tiež vidiecku gastronómiu v 20 dvoroch ponúka nadchádzajúci 23. ročník Hontianskej parády. Jedinečný festival ľudovej kultúry bude v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš 17. a 18. augusta 2018.


Práce na poli, ako sú napríklad ručná žatva, mlátenie obilia či pečenie chleba v hlinených peciach, predvedú po oba dni návštevníkom desiatky Hrušovčanov. V samotnej dedine bude zase predvádzať remeslá asi stovka remeselníkov z celého Slovenska.       

"To však nie je všetko. Festival ukáže napríklad aj to, ako sa kedysi využívalo konope, ako sa kresalo drevo, štiepal kameň, alebo ako sa pálilo drevené uhlie," povedala TASR pracovníčka Obecného úradu v Hrušove Mária Augustínová.       

Atraktívna scéna hrušovského amfiteátra privíta v prvý deň festivalu domácich folkloristov a ich hostí - FS Partizán zo Slovenskej Ľupče so zahraničnými súbormi zo Srbska a Veľkej Británie.       

V sobotu (18. 7.) uvedú zase na scéne amfiteátra program Chlieb náš každodenný, v ktorom budú účinkovať FS Krtíšan a hostia Cigánski diabli s tanečnou skupinou EtnoFlash z Rumunska. "Návštevníkov by mohla zaujať aj výstava Party 21. storočia, ktorá od júna putuje slovenskými festivalmi," dodala Augustínová.       

Na Hontianskej paráde očakávajú tak ako každý rok do 15.000 návštevníkov. Svoje umenie predvedie viac ako 1000 účinkujúcich. Festival sa uskutoční s finančnou podporou Fondu na podporu umenia, Banskobystrického samosprávneho kraja a programu Interreg V-A Program spolupráce Slovenská republika - Maďarsko 2014-2020.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2016
V Hrušove bude počas víkendu už 21. Hontianska paráda
Uvítací príhovor starostu Hrušova Pavla Bendíka v miestnom rozhlase otvorí v piatok 19. augusta o 15. hod. 21. ročník folklórneho festivalu Hontianska paráda. Je najväčším podujatím ľudovej tradičnej kultúry v hontianskom regióne.
viac
11.07.2018
Cezhraničný projekt pomôže zlepšiť zázemie Hontianskej parády
Úpravu jedného z ľudových domov, obnovu vstupu do amfiteátra či rekonštrukciu šatní kultúrneho domu - to všetko má obec Hrušov (okres Veľký Krtíš) zahrnuté vo svojom pláne, ktorý je súčasťou slovensko-maďarského cezhraničného projektu Palóc – Hont – Podpoľanie.
viac
15.03.2022
Hontiansku parádu Hrušov tento rok obec pripravuje
Letný folklórny festival Hontiansku parádu Hrušov v okrese Veľký Krtíš tento rok obec pripravuje. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu.
viac
08.08.2022
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa uskutoční Hontianska paráda Hrušov
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa tento rok uskutoční letný folklórny festival Hontianska paráda Hrušov v okrese Veľký Krtíš. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu s tým, že 25. ročník podujatia bude od 19. do 20. augusta v osvedčenej a zaužívanej programovej štruktúre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %