Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.09.2019 02:05

Na hornej Nitre otvorili strednú zdravotnícku školu


Prievidzká Stredná zdravotnícka škola je v poradí 30 na Slovensku. V rámci kraja ide o tretiu zdravotnícku školu. V prvý školský deň nastúpil maximálny počet študentov, 48 prvákov. FOTO TASR - Radovan Stoklasa.


Viac ako štyri desiatky študentov, ktorí sa začnú vzdelávať v odbore praktická sestra, privítala v pondelok Stredná zdravotnícka škola (SZŠ) v Prievidzi. Je prvou na hornej Nitre a v poradí treťou v Trenčianskom kraji tohto zamerania a do budúcna by sa mala rozšíriť ešte o ďalšie odbory.


"Táto škola má svoju budúcnosť, tu na hornej Nitre nebola zdravotnícka škola, chýbala tu a praktické sestry chýbali v našej bojnickej nemocnici, ďalším poliklinikám, sociálnym zariadeniam. Som veľmi rád, že požiadavky trhu práce sme takýmto spôsobom naplnili a budeme aj ďalej napĺňať cez túto strednú zdravotnícku školu," povedal Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý je zriaďovateľom školy.       

V odbore praktická sestra sa budú vzdelávať chlapci a dievčatá v dvoch triedach prvého ročníka po 24 študentov. Žiaci prišli i z okresu Žiar nad Hronom či Považskej Bystrice. Praktickú časť vyučovania budú mať v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. "Nemocnica v Bojniciach je druhou najväčšou v rámci TSK, takisto ako všetky zdravotnícke zariadenia na Slovensku sa tiež borí s nedostatkom kvalifikovaného zdravotníckeho personálu," ozrejmil riaditeľ NsP Prievidza Vladimír Vido. Zdravotnícke zariadenie podľa neho potrebuje vzdelané zdravotné sestry, pričom má zdravotné sestry, a potom nekvalifikovaný zdravotnícky personál, čo by mala vyriešiť SZŠ. NsP má v pláne poskytovať aj stabilizačné príspevky.       

"Nedostatok zdravotníckeho personálu je celosvetovým problémom, preto vítame, že vznikla ďalšia SZŠ, ktorá je v Trenčianskom kraji tretia a 30. na Slovensku. Personálu máme málo, hlavne stredného a praktické sestry a zdravotnícki asistenti veľmi pomôžu na lôžkových oddeleniach nemocníc a už aj u odborných lekárov," skonštatoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Jaroslav Ridoško. Rezort zdravotníctva chce podľa neho v súvislosti s nedostatkom personálu zlepšovať podmienky v zdravotníctve, pracovné i platové, určitým spôsobom k tomu má dopomôcť i stratifikácia nemocníc.       

"Budúci rok chceme otvoriť aj doplnkové štúdium v odbore praktická sestra, ktoré budú môcť študovať popri zamestnaní. Ešte chceme otvoriť aj sanitára a v budúcnosti, ak bude potreba, maséra či ďalšie podobné odbory, keď budeme chcieť vyhovieť napríklad kúpeľom v Bojniciach," načrtol Baška.       

TSK investoval zo svojho rozpočtu do rekonštrukcie a zariadenia školy viac ako 1,1 milióna eur. Do budúcna plánuje v tamojšom areáli vybudovať Hornonitrianske centrum vzdelávania, kde by chcel realizovať rekvalifikačné kurzy pre baníkov v súvislosti s útlmom ťažby uhlia.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2018
Prievidza podporí súťaže detí so zdravotným znevýhodnením
Na základe odporučenia komisie Mestského zastupiteľstva pre starostlivosť o obyvateľov prispeje mesto Prievidza zo svojho rozpočtu v druhom polroku na aktivity zdravotne znevýhodnených detí dotáciou z rozpočtu mesta vo výške 500 eur.
viac
27.11.2018
V Prievidzi otvoria v septembri prvú strednú zdravotnícku školu na hornej Nitre
V Prievidzi vznikne od budúceho školského roku stredná zdravotnícka škola (SZŠ). Bude treťou v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) a prvou na hornej Nitre. Zriadenie SZŠ na Vinohradníckej ulici v Prievidzi schválili na pondelkovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
29.01.2019
Nová stredná zdravotnícka škola v Prievidzi pozýva na Deň otvorených dverí
Budúce praktické sestry z hornej Nitry už nebudú musieť za vzdelaním cestovať do iného regiónu. Od septembra 2019 vznikne v Prievidzi nová Stredná zdravotnícka škola, ktorá má pomôcť vyriešiť akútny nedostatok stredného zdravotníckeho personálu.
viac
01.06.2020
Rekonštrukciou MŠ na ulici M. Mišíka v Prievidzi sa zvýši jej kapacita
Objekt Materskej školy (MŠ) na Ulici M. Mišíka v Prievidzi kompletne zrekonštruujú. Práce, s ktorými začal dodávateľ v tomto období, majú za cieľ i zvýšenie jej kapacity, po nich by tak malo do MŠ chodiť o 20 detí viac.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %