Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.08.2017 12:33

Na hrade Krásna Hôrka pochovajú pozostatky grófky Elizabeth Olgyay Andrássyovej


Ilustračná snímka zdroj:medievalists.net


V rímskokatolíckom kostole všetkých svätých v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava sa uskutoční pohreb grófky Elizabeth Olgyay Andrássyovej z Csíkszentkirálya a Krásnej Hôrky.


"Múzeum Betliar spravujúce kaštieľ v Betliari a rodové sídlo Andrássyovcov - hrad Krásna Hôrka s hlbokým zármutkom prijalo správu, že dňa 24. januára 2017 v Springfielde (Oregon, USA) vo veku požehnaných 92 rokov zomrela Elizabeth Olgyay, grófka Andrássyová, z Csíkszentkirálya a Krásnej Hôrky. O smrti svojej matky múzeum informovala Joy Olgyay. SNM - Múzeum Betliar považuje Elizabeth Olgyay Andrássy za svoju zosnulú," uviedla propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Betliar Judita Krajčiová.       

Na základe želania nebohej budú v nedeľu 20. augusta jej telesné pozostatky uložené na večný odpočinok v rodinnej hrobke na hrade Krásna Hôrka. "Verejná rozlúčka s Elizabeth sa bude konať v kostole všetkých svätých v Krásnohorskom Podhradí od 9.30 h. Po rozlúčke odprevadíme v sprievode urnu s pozostatkami zosnulej k ceste vedúcej na Krásnu Hôrku. Počas sprievodu budú zvoniť všetky tri zvony hradu Krásna Hôrka, a teda aj malý grófsky, ktorý naposledy vyprevádzal na poslednej ceste Ilonu Andrássy v roku 1991. Ukladanie urny v hrobke na hrade sa bude konať s vylúčením verejnosti len v prítomnosti rodiny," doplnila Krajčiová.       

Elizabeth Olgyay Andrássy sa narodila 23. decembra 1924 v rodine grófa Imre Andrássyho a švédskej grófky Stelly Kuylenstjerny. Detstvo prežila v kaštieľoch v Humennom, Veľatoch, Tiszadobe a v palácoch rodiny v Budapešti. "Zažila tie časy, o ktorých sa dnes dozvedáme len zo zažltnutých novín a starých fotografií. Po traumatickej druhej svetovej vojne musela Elizabetina rodina opustiť starý kontinent, útočisko našli v USA. V roku 1950 sa zosobášila s maďarským architektom Aladárom Olgyayom, s ktorým mali dve deti - Roya a Joy," priblížila Krajčiová.       

Elizabeth bola aktívnou dobrovoľníčkou Červeného kríža a zapájala sa do pomoci obetiam hurikánov v krajine. Miesta svojej mladosti a hrad Krásna Hôrka navštívila naposledy v roku 2010.      

 "Prosíme verejnosť a predstaviteľov médií, aby rešpektovali smútok rodiny. Kondolencie a sústrastné telegramy môžete posielať na adresu SNM - Múzea v Betliari," dodala Krajčiová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2019
SNM: Projekt komplexnej obnovy hradu Krásna Hôrka napreduje
Komplexný projekt obnovy hradu Krásna Hôrka za posledný rok a pol výrazne pokročil. Informoval o tom Tomáš Hollý zo Slovenského národného múzea (SNM). Pri realizácii projektu spolupracovali SNM a ministerstvo školstva so Stavebnou fakultou Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.
viac
26.09.2020
B. Panis: Na Krásnej Hôrke chceme stihnúť budúcoročnú stavebnú sezónu
Slovenské národné múzeum (SNM) chce počas stavebnej sezóny v roku 2021 začať obnovu hradu Krásna Hôrka v okrese Rožňava. Na piatkovom kontrolnom dni na hrade to potvrdil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis, podľa ktorého v súčasnosti na hrade pokračuje archeologický výskum.
viac
30.12.2020
Na obnovu podhradia je potrebná dohoda obce s vlastníkmi stánkov
Ak sa samospráva obce Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava nedohodne s majiteľmi zostávajúcich dvoch stánkov v podhradí Krásnej Hôrky, Slovenské národné múzeum (SNM) v nasledujúcich rokoch zrekonštruuje iba samotný hrad, ale jeho podhradie nie.
viac
11.03.2021
Tender na celkovú obnovu Krásnej Hôrky by mal byť vyhlásený na jeseň
Verejné obstarávanie (VO) na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Krásna Hôrka by malo byť vyhlásené na jeseň, v optimistickom variante do konca augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %