Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.11.2018 06:50

Na hrade pripravili v predvianočnom období niekoľko podujatí


Kežmarský hrad


Múzeum v Kežmarku si aj tento rok pripravilo v predvianočnom období pre svojich návštevníkov bohatý program. Séria podujatí odštartovala vo štvrtok večer v meštianskom dome na Hlavnom námestí č. 55 koncertom Solamente Naturali Non stop.


„Tento popredný súbor so svetoznámymi umelcami vznikol v roku 1995 pod taktovkou vynikajúceho huslistu Miloša Valneta, ktorý až do súčasnosti súbor vedie. V Kežmarku si mohli diváci vypočuť päticu hudobníkov, ktorí predniesli barokovú a renesančnú hudbu,“ uviedla riaditeľka Kežmarského múzea Erika Cintulová.       

Program bol koncipovaný od sólového vystúpenia postupne po kvinteto a späť k sólu a končil voľnou improvizáciou, pričom hudba plynula bez prestávok. „Účinkujúci počas vystúpenia kombinovali hudobné nástroje a tým je ich repertoár prezentácie hudby 17. a 18. storočia ojedinelý, nezabudnuteľný a famózny,“ konštatovala Cintulová.       

Vianočný program na Kežmarskom hrade pokračuje ďalej od 3. decembra, kedy tam začínajú Vianočné tvorivé dielne. Ide v poradí už o 9. ročník a toto podujatie je podľa riaditeľky múzea z roka na rok populárnejšie. „Tvorivé dielne budú každý pracovný deň až do 14. decembra. Ich program bude pozostávať z dvoch častí – prvej, teoretickej, kde sa žiaci oboznámia s tradičným obyčajami a zvykmi našich predkov v tomto regióne. V praktickej časti si budú môcť vyrobiť vlastnoručne vianočné darčeky. Na tvorivé dielne je potrebné vopred sa nahlásiť,“ upozornila.      

 V nadväznosti na minuloročný nultý ročník podujatia Šľachtické Vianoce na hrade sa pre veľký úspech rozhodli pokračovať v tejto tradícii a 12. decembra pripravili pre návštevníkov podujatie pod názvom Čarokrásne Vianoce na Kežmarskom hrade. „Tí, ktorí sa rozhodnú nás navštíviť, budú mať jedinečnú možnosť vychutnať si u nás čaro adventu naplno,“ zdôraznila Cintulová s tým, že Kežmarský hrad sa odeje do vianočného šatu, návštevníci budú môcť vidieť krásnu vianočnú výzdobu priamo v jeho expozíciách, ukážku stolovania z minulosti a navštíviť aj 13. komnatu v jednej z veží, ktorá nie je bežne prístupná pre návštevníkov.       

Okrem prezentácie sviatočných zvykov na šľachtických dvoroch sa turisti oboznámia aj so skromnejším ponímaním Vianoc na vidieku. „Na nádvorí hradu budú svoju prácu prezentovať remeselníci s tradičnými vianočnými výrobkami, nebude chýbať ani teplé občerstvenie na zahriatie. Vyvrcholením programu bude hudobný koncert v kaplnke hradu v podaní 30-členného speváckeho zboru Cantus Villanova zo Spišskej Novej Vsi,“ dodáva riaditeľka. Kežmarský hrad je sprístupnený denne od 9. do 16. hodiny s posledným vstupom o 15. hodine.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
04.01.2018
Návštevnosť Kežmarského hradu vlani opäť stúpla
Návštevnosť Kežmarského hradu vlani opäť stúpla, zavítalo doň viac ako 46 000 turistov, čo je nárast o viac ako 11 percent oproti roku 2016. Informovala o tom riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintuľová s tým, že stúpajúcu tendenciu má návštevnosť hradu už od roku 2013.
viac
03.10.2019
Návštevnosť hradu každoročne stúpa, letnú sezónu hodnotia pozitívne
Návštevnosť Múzea v Kežmarku i miestneho hradu každoročne stúpa a inak tomu nie je ani tento rok. Len nedávno slávnostne ukončili na hradnom nádvorí hlavnú letnú sezónu a čísla návštevnosti sú podľa riaditeľky múzea Eriky Cintuľovej pozitívne.
viac
06.12.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia predvianočné a vianočné zvyky
Tradičné zvyky predvianočného a vianočného obdobia spoznajú v nedeľu (11. 12.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Vianoce na dedine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %