Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.03.2017 02:13

Na hrade Revište chcú dokončiť severnú vežu, hľadajú staré fotografie


Hrad Revište.


Združenie na záchranu hradu Revište plánuje v tomto roku dokončiť na tejto kultúrnej pamiatke pri Žarnovici opravu severnej veže a vybudovať vyhliadkovú plošinu.


Na verejnosť sa obrátilo s prosbou o zaslanie fotografií pochádzajúcich spred roka 1980, ktoré zrútenú južnú stenu severnej veže dokumentujú.      

Výkonný riaditeľ združenia Ratibor Mazúr priblížil, že združenie má fotografie z roku 1980, kedy časť z južného múra ešte stála. S prosbou o poskytnutie kópií starších snímok alebo negatívov sa preto obrátilo na ľudí, aby mohli vežu opraviť čo najvernejšie.      

Prácam na murovaní južného múra bude v jarných mesiacoch predchádzať archeologický výskum. Približne v polovici sezóny by sa podľa Mazúra chceli pustiť do výstavby vyhliadkovej plošiny. Pôjde o drevenú konštrukciu, ktorá prekryje interiér veže a ku ktorej budú viesť drevené schody so zábradlím.       

"Ako bude vyzerať vyhliadková plošina, navrhne statik. Ešte nemáme pripravenú ani štúdiu. Všetko bude vyhádzať z toho, ako sa nám podarí vytiahnuť južný múr, tomu sa to musí prispôsobiť," vysvetlil Mazúr.       

Práce na hrade však budú počas roka prebiehať aj v ďalších častiach. Minulý rok tu v rámci projektu obnovy hradov pomocou nezamestnaných našlo prácu viac ako 20 ľudí. Združenie sa o finančnú podporu v rámci tohto projektu uchádza aj tento rok.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
10.04.2017
Dva české projekty získajú európsku cenu za zachovanie kultúrneho dedičstva
Cenu Európskej únie pre kultúrne dedičstvo Europa Nostra v roku 2017 získajú dve české iniciatívy: obnova barokového areálu v Kukse a celonárodný vzdelávací projekt Památky nás baví.
viac
02.10.2017
Na obnovu podhradia a dolného hradu vo Fiľakove získala samospráva 928 000 eur
Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928 000 eur.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %