Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.08.2016 08:00

Na leteckých dňoch predstavia v rámci statických ukážok 85 lietadiel


Snímka zdroj: (siaf.sk).


Okolo 85 lietadiel v rámci statických ukážok a ďalšie desiatky strojov vo vzduchu - to všetko uvidia návštevníci tohtoročných Medzinárodných leteckých dní Slovak International Air Fest (SIAF) 2016. Uskutočnia sa 27. a 28. augusta na Leteckej základni Sliač.


Na podujatí sa predstavia piloti z 13 krajín Európy a NATO. "Sám sa najviac teším na vystúpenia stíhačiek 'rodiny' MiG-15, MiG-21 a MiG-29, ale tiež na súboje akrobatických titanov Zoltána Vereša a Kairysa Jurgysa," povedal riaditeľ SIAF Hubert Štoksa.      

Organizátori však upozornili na vystúpenia špičkových akrobatických skupín Patrulla Aguila zo Španielska a Červení diabli z Belgicka či na Flying Bulls z Českej republiky. Veľkou atrakciou by mal byť americký bombardér B-52, ktorý už dnes stojí na ploche letiska.      

V predvečer leteckých dní, 26. augusta, ocenia v Banskej Bystrici už tretíkrát najvýznamnejšie osobnosti, projekty, spoločnosti a inštitúcie slovenského letectva v rámci vyhlásenia víťazov ankety Zlaté krídla - Národná cena letectva Slovenskej republiky za rok 2015.      

Organizátori zdôraznili, že tohtoročné letecké dni budú skutočne moderné a určené najmä pre všetkých návštevníkov. Ťažko zdravotne postihnutí budú mať napríklad bezbariérový vstup do kabíny lietadla L-39. Tohtoročnou novinkou je mobilná aplikácia SIAF, ktorá ponúkne všetky informácie o programe, lietadlách, ale aj interaktívnu mapu  letiska. Záver leteckých dní bude patriť cene za najlepšiu letovú ukážku - Best Display Smik Trophy 2016.      

Medzinárodné letecké dni SIAF sú najväčším leteckým podujatím na Slovensku, s návštevnosťou viac ako 100 000 divákov (vlani ich prišlo dokonca okolo 140 000). Letisko bude otvorené pre divákov v obidva dni od 8. do 18. hodiny, s programom od 10. do 17:15 hod.. Na parkovanie sú vyhradené štyri plochy v okolí letiska, s kapacitou viac ako 20 000 miest.      

SIAF organizuje Slovenská letecká agentúra v spolupráci s Ministerstvom obrany SR, Ministerstvom vnútra SR, Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Múzeom SNP, Vojenským historickým ústavom, Leteckou základňou a Letiskom Sliač, mestami Banská Bystrica, Zvolen a Sliač.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2018
Letecké dni budú s množstvom historických i najmodernejších strojov
Historické veterány, ale aj najmodernejšia technika budú prítomné na najväčšej leteckej udalosti tohto roku Medzinárodných leteckých dňoch SIAF, ktoré sa uskutočnia na letisku Sliač počas soboty a nedele 1. a 2. septembra.
viac
05.02.2019
Piešťanský Festival letectva bude poctou generálovi M. R. Štefánikovi
Organizátori Medzinárodných leteckých dní (MLD) SIAF na Sliači zakladajú tradíciu nového leteckého festivalu. Bude mať názov Festival letectva a jeho dejiskom sa stane Letisko v Piešťanoch.
viac
09.07.2019
Letecké dni SIAF opäť aj s lietadlom so systémom AWACS
Špeciálne prieskumné lietadlo včasného varovania AWACS s charakteristickým radarom v tvare taniera bude jednou z atrakcií medzinárodných leteckých dní SIAF, ktoré budú na Letisku Sliač v dňoch 3. a 4. augusta.
viac
02.08.2019
Kraj zabezpečuje kyvadlovú dopravu na podujatí SIAF, autobusy budú nízkopodlažné
Najväčšie podujatie svojho druhu v kraji, Medzinárodné letecké dni SIAF 2019 na Sliači, otvorí svoje brány už túto sobotu, 3. augusta. BBSK ako partner podujatia pripravil pre návštevníkov bezplatnú kyvadlovú dopravu zo záchytného parkoviska III.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %