Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.11.2018 06:45

Na Luciu budú súbory Urpín a Radosť vymetať kúty mesta od zlých síl


Ilustračná snímka: TASR


Námestie SNP bude počas tohtoročných Banskobystrických Vianoc zdobiť tentoraz vianočný strom zo sídliska Fončorda, z Moskovskej ulice. Mesto ho plánuje inštalovať v utorok ráno (27. 11.), rozsvieti ho však, ako je už tradíciou, až na Mikuláša.


TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Mojžišová.       

Vianoce pod Urpínom ponúknu obyvateľom i návštevníkom mesta počas decembra zvyky a tradície, ktoré sú typické pre tieto sviatočné dni.       

"Vlani sme si pripomenuli sviatok svätej Barbory. Tento rok sa budeme venovať menu Lucia, ktoré sa spája so 'stridžími' dňami. V minulosti bolo zvykom, že dievčatá a ženy boli večer na Luciu poobliekané celé v bielom a metličkou alebo husími perami vymetali kúty izieb, aby ich očistili od zlých síl. V Banskej Bystrici sa o to postarajú Folklórny súbor Urpín a detský súbor Radosť," dodala Mojžišová.       

K pochôdzke s lampášmi sa môže pripojiť každý 13. decembra o 16.00 h. Začína sa na Dolnej ulici a ako tvrdia organizátori, lampáše sú potrebné, "aby sme si posvietili na všetky kúty, ktoré budeme vymetať".     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Štafetu Európskeho mesta športu si od Košíc prevezme Banská Bystrica
Trojkráľovým behom 6. januára o 15.00 h sa Košice symbolicky rozlúčia s titulom Európske mesto športu 2016. V ten istý deň prevezme titul Banská Bystrica - Európske mesto športu 2017.
viac
17.08.2019
Mesto neplánuje výstavbu nájomných bytov na Severnej ulici
Mesto Banská Bystrica neplánuje výstavbu nových nájomných bytov na Severnej ulici, reagovala v stredu hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Mojžišová na informácie, ktoré sa v posledných dňoch objavili v médiách a šíria na sociálnych sieťach.
viac
02.10.2021
Ľudia zo sídlisk diskutovali s vedením mesta o zelených oázach
V siedmich lokalitách Banskej Bystrice vedenie magistrátu počas uplynulých dvoch týždňov diskutovalo s občanmi o tom, čo by mohlo vzniknúť v okolí ich domovov, aby sa im žilo lepšie.
viac
27.03.2023
Námestie od utorka ožije veľkonočnými trhmi, zvykmi a tradíciami
Od utorka Banská Bystrica ožije veľkonočnou atmosférou. Na Námestí SNP sa 28. marca začínajú príležitostné trhy, ktoré potrvajú do 5. apríla a kultúrny program pripomenie kresťanské i pohanské zvyky a tradície spájajúce sa s Veľkou nocou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %