Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
11.02.2019 03:55

Na Luníku IX by mohli vyrásť nové bytovky


Ilustračná snímka


Na Luníku IX v Košiciach by mohli vyrásť nové bytové domy. Ako pre TASR povedal starosta tejto mestskej časti (MsČ) Marcel Šaňa, 48 bytov by malo stáť na mieste, na ktorom už bytovky v minulosti boli, avšak pre ich vážne narušenú statiku ich zbúrali.


"Zo strany MsČ už máme všetko pripravené, to znamená pozemok, územný plán aj urbanistickú štúdiu. Čakali sme na vhodnú výzvu Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity týkajúcu sa prestupného bývania, ktorá je už vyhlásená. Aktuálne pracujeme na žiadosti, ktorú podáme do požadovaného termínu, ktorým je 18. marec. Ak to vyjde a dotáciu získame, rozbehneme model takzvaného prestupného bývania," vysvetlil.       

Ako pokračoval, prideľovanie bytov by malo fungovať podľa zásluh. "Do nových bytov na Hrebendovej ulici by sa nasťahovali rodiny, ktoré sú na to pripravené. Do bytov, ktoré by sa po nich uvoľnili, by následne išli rodiny z nelegálnej osady Mašličkovo. Do nových ísť nemôžu, lebo na to nie sú pripravené, budeme ich musieť postupne integrovať. Pôjdu tam rodiny, ktoré si ich budú zveľaďovať a udržiavať. Rodiny z Mašličkova sa tiež budú môcť dostať do lepšieho, ale časom - ak ukážu, že si to vedia vážiť," uviedol.       

Podľa Šaňu sa pomôže obom skupinám obyvateľov. "Tí, ktorí žijú v existujúcich bytovkách, kde majú napríklad regulovaný prístup k vode, no pritom majú zamestnanie a uhrádzajú to, čo uhrádzať majú, by si zaslúžili žiť v lepších podmienkach. Umožníme im to. Rodinám z Mašličkova zas umožníme to, že pôjdu bývať legálne a do lepšieho prostredia, pretože teraz žijú vo veľmi zlých podmienkach," dodal.       

Starosta odhaduje celkové náklady na projekt z eurofondov približne na 2,5 milióna eur, spoluúčasť MsČ Košice - Sídlisko Luník IX by predstavovala päť percent. Ako hovorí, miestny úrad eviduje žiadosti o nové bývanie od 200 rodín.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.02.2019
Žiaci s ľahkým postihnutím v experimentálnom vzdelávaní na pol roka obstáli
Školákom na elokovanom pracovisku učilišťa na košickom Luníku IX odovzdal polročné vysvedčenia predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.
viac
21.01.2021
Mesto Košice chce na Jesenského ulici stavať nájomné byty
Na Jesenského ulici v Košiciach by mohli vyrásť mestské nájomné byty. Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na ich výstavbu, lehota na predkladanie ponúk uplynie 1. februára.
viac
26.08.2021
Sociálny podnik KSK pomôže pri svojpomocnej výstavbe domov na Luníku IX
Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja (KSK) pomôže so svojpomocnou výstavbou rodinných domov na Luníku IX. Sumu 100.000 eur na tento účel pre sociálny podnik vyčlenili krajskí poslanci na svojom tohtotýždňovom rokovaní.
viac
18.09.2023
Svojpomocná výstavba prvého rodinného domu na Luníku IX napreduje
Svojpomocná výstavba prvého rodinného domu na košickom Luníku IX napreduje. Aktuálne realizujú práce v interiéri a v najbližších dňoch sa majú pustiť do fasády a zateplenia. Čo sa týka vzorového domu s komunitným centrom, jeho plnú prevádzku plánujú spustiť do niekoľkých týždňov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %