Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.05.2016 10:33

Na Máčanke zažijú návštevníci off-road, drevorubačov i blato


Belá nad Cirochou. Snímka: OcÚ


– Už v sobotu (7. mája) odštartuje v Belej nad Cirochou v okrese Snina nultý ročník podujatia Máčanka. Počas dňa si návštevníci užijú off-roadové, ale aj drevorubačské preteky a gastronomickú súťaž vo varení máčanky, čo je typické jedlo východniarov.


Akcia má podľa organizátorov viacero cieľov. Jedným z nich je spájať komunity. „Ženy, ktoré varia v domácnosti, mužov, ktorí pracujú v lese a stretávajú tam aj nás, milovníkov off-roadu. Chceme, aby tie vzťahy boli čím ďalej tým lepšie, aby sme sa akceptovali,“ povedal pre TASR jeden z usporiadateľov Máčanky Michal Demjan. Podľa jeho slov chcú prostredníctvom podujatia poukázať na to, že jeden človek je šikovný s pílou v ruke, druhý s volantom a tretí s varechou. „Chceme, aby si medzi sebou ľudia vymieňali skúsenosti. Našou úlohou je tiež urobiť z tejto akcie tradíciu na východnom Slovensku,“ uviedol Demjan.       

Podľa neho sú na východnom Slovensku šikovní ľudia. „Je tu tiež mnoho zaujímavých miest, ktoré treba vidieť. Chceme tu pritiahnuť ľudí a zviditeľniť tento región,“ dodal organizátor. Akcia má aj charitatívny účel. „Peniažky, ktoré sa vyzbierajú pri ochutnávke máčanky, budú venované Jozefovi Burikovi z Belej nad Cirochou,“ uviedol Demjan. Ide o bývalého drevorubača, ktorý mal pred niekoľkými rokmi úraz, momentálne je na vozíku. „Chceme mu trošku pomôcť. Je to silný chlap, zaslúži si našu pozornosť,“ ozrejmil jeden z iniciátorov podujatia.       

V sobotu sa v teréne, ktorý sa pripravoval od polovice februára, predstavia štvorkolky v troch kategóriách. Organizátori potvrdili aj účasť zo zahraničia. Drevorubači sa otestujú v štyroch disciplínach. Budú odstraňovať vetvy z dreva motorovou pílou, vyskúšajú si rezanie ručnou pílou a rúbanie sekerou. „Areál je uzatvorený a je pripravený tak, že návštevníci uvidia všetko z jedného miesta,“ povedal na margo terénu Demjan s tým, že na jeho výrobu bola použitá ťažká technika. V areáli je pre účastníkov pripravené aj depo.       

Kultúrny program bude podľa usporiadateľov bohatý. „Na svoje si prídu deti, milovníci ľudovej hudby i rocku,“ povedal Demjan. Vstup je zdarma, štartovné je v nultom ročníku dobrovoľné. Organizátori už teraz plánujú pokračovanie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2017
Snina pri príležitosti výročia predstaví vlastnú mincu i pieseň
Sninská samospráva sa pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste rozhodla pripraviť pre svojich obyvateľov možnosť vyraziť si vlastnú mincu. Mesto bude zároveň reprezentovať aj nová pieseň. Obe zaujímavosti predstaví verejnosti už tento piatok (9. 6.).
viac
28.08.2018
Nezmeškajte poslednú možnosť odviezť sa legendárnou električkou či cyklautobusom
Ak ste náhodou počas leta nestihli, zabudli alebo z iného dôvodu neskúsili jazdu trenčianskou električkou či modrým autobusom s cyklovozíkom máte na to čas do nedele 2. septembra 2018, kedy bude oficiálne ukončená víkendová letná jazda električky i jazdy cykloautobusov.
viac
11.08.2021
Vodári plánujú vo Valaskej Belej vybudovať kanalizáciu
Vodárenská spoločnosť plánuje vo Valaskej Belej (okres Prievidza) vybudovať kanalizáciu a čistiareň odpadových vôd. Dodávateľa prác na investíciu takmer za 12 miliónov eur hľadá cez verejnú súťaž.
viac
13.04.2023
Netradičná súťaž pripomenie starobylé jedlá i historické boje
Priblížiť revolučné boje v rokoch 1848 a 1849 a prezentovať gastronómiu tohto obdobia je cieľom súťaže Komárňanské vojenské hostiny. Nezisková organizácia Pro Castello Comaromiensi ju organizuje 1. mája v Starej pevnosti v Komárne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %