Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.12.2018 01:25

Na malackých školách zavládla vianočná atmosféra


Snímka N. Bednáriková


Priestory malackých škôl sa počas adventu zmenili na dejisko vianočných trhov a jarmokov s množstvom krásnych a originálnych produktov, zaujímavým programom a výborným občerstvením. Sviatočnú atmosféru dotvárala skvelá nálada, lákavé vône i hudba ohlasujúca blížiace sa Vianoce.


Na Štúrke sa konal deviaty ročník vianočného jarmoku

Každoročný vianočný jarmok na ZŠ Štúrova ponúkol opäť množstvo nápaditých dekorácií a darčekov. Väčšinu z nich vytvorili žiaci krúžku šikovných rúk pod vedením učiteľky Gabriely Krajčírovej. S pečením vianočných domácich koláčikov pomohli rodičia i ochotné kolegyne. V ponuke bolo i sušené ovocie, vianočné trubičky, knižný antikvariát a burza starších vecí, ktoré môžu ešte poslúžiť. „Novinkou tohto roka boli Magické Vianoce, v rámci ktorých deti predvádzali rôzne fyzikálne pokusy a stánok, kde naše šikovné žiačky ukázali, aké nápadité účesy dokážu vytvoriť,“ povedala G. Krajčírová.

Nezabudlo sa ani na občerstvenie. Návštevníci si mohli pochutiť na dobrotách ako punč, chlieb s masťou a cibuľou či palacinky. Plusom každoročnej akcie je finančný výťažok z predaja, ktorý putuje do rodičovského združenia, teda na účely školy a pomôcky deťom.

Prvý ročník vianočného jarmoku v štátnom gymnáziu

Predaj vianočných dekorácií a ručných výrobkov, guláš a punč, ale aj planetárium či pokusy a aktivity z chémie, fyziky a informatiky - taký bol Malý vianočný jarmok v priestoroch Gymnázia na Ulici 1. mája. „Naše vianočné trhy sa konali vždy iba v dopoludňajších hodinách pre žiakov školy. Tento rok sme sa rozhodli pre zmenu a usporiadali sme Malý vianočný jarmok, na ktorý sme pozvali aj širšiu verejnosť,“ povedala zástupkyňa riaditeľky školy Viera Mojžišová.

Zaujímavosťou boli čertovské pokusy v prevedení žiakov a pedagógov, scénické premietanie zážitkových vzdelávacích filmov o vesmíre na kupolu mobilného planetária, astronomické pozorovanie nočnej oblohy Newtonovým ďalekohľadom i poznávanie súhvezdí s využitím mobilných aplikácií. Súčasťou bola i odborná prednáška astronóma Juraja Tótha na tému Ako to bolo s betlehemskou hviezdou.

Nechýbali stánky s tradičnými dekoráciami z dielne žiakov, chránenej dielne Vstúpte a dielne Spojenej školy v Malackách.

ZŠ Záhorácka využila vianočný čas na dobročinnosť

Rodičia, starí rodičia i priatelia ZŠ Záhorácka sa zišli na vianočných trhoch, ktoré škola organizuje pravidelne každý rok. Návštevníci si mohli vychutnať bohatý kultúrny program a nákup pestrej škály výrobkov a darčekov s vianočnou tematikou v príjemnej sviatočnej atmosfére. O prípravu sa postarali žiaci, pedagógovia aj ochotní rodičia.

Výťažok z predaja putoval na potreby ZŠ Záhorácka. Stánok s voňavými mydielkami bol však výnimkou. „Finančné prostriedky získané z predaja mydielok z dielne šikovných žiakov bol venovaný Vande a jej bratovi Patrikovi – nášmu žiakovi, ktorý bol nedávno súčasťou projektu Detský čin roka 2018 za to, ako svojej mame obetavo pomáha so starostlivosťou o chorú sestričku Vandu,“ vysvetlila riaditeľka školy Alena Číčelová. Škola tak využila čaro Vianoc na dobrú vec a podporila súrodencov v neľahkej situácii.

Autor: N. Bednáriková


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.12.2018
Lučenec: Začali sa dvojdňové Vianočné trhy
Hudobné a kultúrne vystúpenia, vianočná veselica, udeľovanie certifikátu regionálnym produktom, sochárske sympózium, ale aj ekumenické stretnutie či vyhodnotenie vianočnej súťaže. To všetko čaká na návštevníkov Vianočných trhov, ktoré sa dnes a v piatok konajú na Námestí republiky v Lučenci.
viac
13.12.2018
V Sládkovičove budú vianočné trhy na podporu škôl
Na námestí v Sládkovičove budú v piatok (14. 12.) od 15. h vianočné trhy na podporu školám. V sprievodnom programe od 16. h vystúpia žiaci miestnych škôl, chlapci a dievčatá z Detského centra Hrajkovo, spevokol Klubu seniorov a Ekumenický spevácky zbor.
viac
15.12.2018
Vianočné trhy v Malackách sa začínajú už dnes
Adventné Malacky 2018 pokračujú tradičnými vianočnými trhmi, ktoré sa začínajú dnes 15. decembra v centre mesta na Mierovom námestí a potrvajú do soboty 22. decembra.
viac
21.11.2019
Na vianočných trhoch ukážu aj život na stredovekom sedliackom dvore
Vianočné trhy v Žiline sa uskutočnia od 23. novembra do 23. decembra na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %