Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.04.2018 10:48

Na mestskom cintoríne začali s opravou poškodených vojnových hrobov


Snímka zdroj: humenne.sk


Technické služby mesta Humenné začali v týchto dňoch s opravou poškodených vojnových hrobov na mestskom cintoríne. Ako informovala Michaela Dochánová z tlačového referátu, jeho časť je miestom posledného odpočinku 1248 vojakov, ktorí zahynuli počas prvej i druhej svetovej vojny.


Mnohé z hrobov sú podľa jej ďalších slov zarastené burinou, ktorá sa ťažko odstraňuje. Technické služby preto zvolili postup ich opravy nasledovne: "Zemina v okolí hrobov a na nich porastených invazívnou rastlinou bude prekrytá špeciálnou fóliou, na ktorú sa navozí dunajský štrk," uviedla s tým, že neskôr na ne umiestnia kahanec a ikebana. Spolu tak podľa jej slov obnovia 122 jednohrobov a štyri veľké vojenské hroby.       

Ako ďalej uviedla, podľa zachovaných údajov leží na cintoríne 33 českých a slovenských, 24 maďarských, 22 poľských a deväť talianskych vojakov. "Okrem toho je tam pochovaných približne 23 vojakov rumunskej národnosti, dvaja rakúski vojaci a stovka ruských a juhoslovanských bojovníkov," uzavrela.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.01.2018
Humenné získalo dotáciu na projekt občianskych poriadkových služieb
Od začiatku roka fungujú v Humennom miestne občianske poriadkové služby (MOPS), ktoré pôsobia najmä v prostredí marginalizovaných rómskych komunít na území mesta.
viac
15.10.2020
B.Štiavnica požiada o návratnú finančnú výpomoc vo výške viac ako 240 000 eur
Banská Štiavnica požiada štát o poskytnutie návratnej finančnej výpomoci vo výške viac ako 240 000 eur. Poslanci mesta návrh schválili na stredajšom mestskom zastupiteľstve, informáciu potvrdila vedúca ekonomického oddelenia mesta Kamila Lievajová.
viac
22.10.2020
O čistotu mesta sa bude starať nová technika
O čistotu v Zlatých Moravciach sa budú starať nové stroje. Technické služby mesta získali do výbavy nový nakladač i umývacie vozidlo.
viac
13.10.2023
Za 3 litre použitého kuchynského oleja dostanete liter nového
Technické služby mesta Dubnica n/V prichádzajú v druhej polovici roka rovno s dvoma novinkami týkajúcimi sa zberu kuchynských olejov a tukov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %