Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.09.2016 02:34

Na nádvorí Migazziovského kaštieľa sa bude variť slivkový lekvár


Ilustračná snímka: (int.).


Tradíciu jeho varenia, ktorá sa pomaly vytráca z domácností, oživí 9. septembra Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre. O kultúrny program sa postará spevácky súbor Kolovrátok z Prílep.


Varenie lekváru bude sprevádzať aj jeho ochutnávka v domácich buchtách. „Kvalitný a chutný slivkový lekvár nie je jednoduché pripraviť. V súčasnosti sa na jeho prípravu používajú všetky druhy sliviek pozberané zo stromu, ale i popadané na zem. V minulosti to však tak nebolo,“ skonštatovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea.      

Na prípravu slivkového lekváru sa používali len slivky, z ktorých sa dala ľahko vylúpnuť kôstka, a nikdy sa nepoužívali slivky, ktoré spadli na zem prirodzeným spôsobom. Okolo stromu sa rozprestierali plachty, do ktorých sa zo stromu striasli slivky. Po vykôstkovaní sa vložili do medeného kotla a uviedli sa do varu. Miešali sa drevenými varechami alebo krídlovými miešadlami. Lekvár sa varil približne desať až 12 hodín, nepridával sa do neho cukor ako dnes. Po uvarení sa dával do hlinených, drevených alebo slamených nádob, ktoré sa zakryli plátennou handrou a obviazali sa motúzom. Dnes je tento spôsob uskladnenia nahradený sklenenými pohármi s viečkom.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2018
Milovníci ľudových piesní sa zídu v Parku Janka Kráľa
V Parku Janka Kráľa v Zlatých Moravciach sa v nedeľu 17. júna zídu milovníci ľudových piesní, aby si zaspievali spoločne s folklórnymi súbormi. Podujatie s názvom Zaspievaj si ľudovku naživo v parku organizuje tamojšie Mestské múzeum, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea.
viac
15.10.2018
Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy venované krojom
Ponitrianske múzeum pripravuje na november vo svojich pobočkách v Šali a v Zlatých Moravciach nové výstavy. Podľa slov PR manažérky múzea Ľubice Packovej-Zahradárovej sa budú obe venovať ľudovým krojom.
viac
15.11.2018
Múzeum sa zmení na dedinskú izbu, v ktorej sa bude párať perie
Priestory Mestského múzea v Zlatých Moravciach sa vo štvrtok 22. novembra o 15. hodine premenia na tradičnú dedinskú izbu. Členky občianskeho združenia Babička v nej návštevníkom ukážu, ako sa kedysi páralo perie.
viac
22.06.2023
Mesto chce získať dotáciu na obnovu kaštieľa Migazziovcov
Mesto Zlaté Moravce chce pokračovať v obnove a rekonštrukcii kaštieľa Migazziovcov. Radnica sa chce uchádzať o finančné prostriedky na rekonštrukciu z mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %