Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
14.07.2017 01:54

Na Nitrianskom hrade vznikla Pamätná miestnosť kardinála Korca


Kardinál Korec. Snímka zdroj: (tsk).


V priestoroch Biskupského paláca na Nitrianskom hrade vznikla Pamätná miestnosť kardinála Jána Chryzostoma Korca. Umiestnený je v nej výber darov, ktoré kardinál počas svojho života nadobudol, ale aj niektoré jeho osobné veci, napríklad okuliare, ktoré k nemu neodmysliteľne patrili.


„V pamätnej miestnosti sú aj veci, ktoré sa týkajú života kardinála v období, keď znášal komunistické prenasledovanie,“ informoval hovorca Biskupstva Nitra Miroslav Lyko. Návštevníci majú možnosť vidieť dobové fotografie, známu „rušičku“ odpočúvacích zariadení, časť kardinálskeho oblečenia, jednoduché kalichy, slúžiace na celebráciu svätých omší počas jeho prenasledovania, samizdaty jeho kníh, autentické rukopisy z poznámok a mnoho iných exponátov.

„Veľmi pútavo sú usporiadané veci, s ktorými kardinál Korec disponoval, ktoré dostával a ktoré vykresľujú jeho život,“ povedala Veronika Pleštinská, riaditeľka Diecézneho múzea v Nitre. Podľa jej slov sa zriaďovanie pamätnej miestnosti začalo v marci tohto roka. Pamätnú miestnosť môže verejnosť pod vedením sprievodcov navštíviť v rámci vopred ohlásenej organizovanej prehliadky Nitrianskeho hradu. Biskupstvo zatiaľ pre túto miestnosť nechystá denné otváracie hodiny.       

Ján Korec sa narodil 22. januára 1924 v Bošanoch. V septembri 1939 vstúpil v Ružomberku do rehole jezuitov. Po likvidácii reholí a kláštorov bol 1. októbra 1950 tajne vysvätený v Rožňave za kňaza. Po uväznení a internovaní takmer všetkých oficiálnych biskupov ho ako 27-ročného v auguste 1951 tajne vysvätili za biskupa. Pracoval ako robotník a tajne vyvíjal aktívnu apoštolskú činnosť. V roku 1960 bol Ján Chryzostom Korec zaistený a odsúdili ho na 12 rokov väzenia za vlastizradu pre náboženskú činnosť medzi študentmi. Po rokoch väzenia v Prahe na Pankráci, v Ruzyni a Valdiciach sa v roku 1968 zapojil do obnovy náboženského života na Slovensku.      

V roku 1969 kardinála Korca prijal na osobitnej audiencii pápež Pavol VI., ktorý mu odovzdal vlastné biskupské insígnie. Štát mu však nedal súhlas na pastoráciu a tak ďalších 20 rokov pôsobil tajne, pričom bol považovaný za vedúcu autoritu umlčanej cirkvi na Slovensku. Naďalej pracoval ako robotník, naposledy ako opravár výťahov v Bratislave-Petržalke. Po páde totalitného režimu sa najprv v januári 1990 stal rektorom Kňazského seminára v Bratislave, 6. februára 1990 ho pápež Ján Pavol II. vymenoval za nitrianskeho diecézneho biskupa a koncom mája 1991 za kardinála. Nitriansku diecézu spravoval do roku 2005, ako emeritný biskup žil v Nitre až do svojej smrti. Zomrel 24. októbra 2015.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2022
Na Nitrianskom hrade opäť otvorili vežu katedrály i Diecézne múzeum
Nitriansky hrad sa po zimnej prestávke naplno otvorí turistom. Ako informovala nezisková organizácia Castellum, od soboty bude opäť sprístupnená veža hradnej katedrály i Diecézne múzeum.
viac
24.03.2022
Ponitrianske múzeum predstaví výsledky výskumu na Oponickom hrade
Prezentovať výsledky archeologického výskumu Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre na Oponickom hrade z rokov 2015 až 2020 je cieľom výstavy, ktorá bude sprístupnená v Ponitrianskom múzeu v Nitre.
viac
28.02.2023
Múzeum s Csontváryho izbou dokončia v lete, pribudne aj hrnčiarska pec
Projekt obecného múzea v obci Halič v okrese Lučenec, ktorého súčasťou má byť aj pamätná izba maliara Teodora Kosztku-Csontváryho, by mal byť dokončený v letných mesiacoch.
viac
03.03.2023
Na Nitrianskom hrade sa začína turistická sezóna
Na Nitrianskom hrade sa v týchto dňoch postupne rozbieha nová turistická sezóna. Po zimnej prestávke sa hrad opäť otvára návštevníkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %