Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.06.2016 12:52

Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov


Hrad Čabraď vznikol približne v polovici 13. storočia.


Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.


Práce od roku 2000 zastrešuje združenie Rondel, aj keď ich dobrovoľníci vykonávali už od roku 1997. Žiadateľom o granty na opravu hradu je aj obec Čabraďský Vrbovok.      

"Tento rok sme získali 1500 eur z nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis na projekt s názvom Krok za krokom k záchrane hradu Čabraď – pokračovanie obnovy severného paláca," uviedol predseda združenia Rondel Albert Loydl.      

Severný palác je kľúčovým objektom realizácie. "Počas nej sa domuruje otvor v severnej stene, ktorý slúži ako vstup do objektu, zrekonštruuje okenný otvor v západnej stene a zamuruje veľká kaverna v exteriéri východnej steny," priblížil práce Loydl.      

Na obnovu hradu, na ktorej sa podieľajú aj nezamestnaní, získala podporu z ministerstva kultúry obec Čabraďský Vrbovok. Samospráva mala podľa Loydla získať 25 000 eur. Na hrade po dobu šiestich mesiacov nájde prácu osem dlhodobo nezamestnaných. Pomáhať budú pri úprave areálu a rekonštrukčných prácach. "Tento rok sa bude realizovať prvá etapa obnovy južného portálu tretej vstupnej brány, kde sa zhotoví nový portál z umelého kameňa a opravia priľahlé murivá," pripomenul.      

V ďalšej etape, keď vyzreje murivo, sa bude realizovať domurovanie zvyšnej časti steny nad portálom tak, aby vznikol bezpečný a pohodlný vstup pre návštevníkov do horného hradu. Súčasťou realizácie bude v budúcnosti aj rekonštrukcia dreveného mosta do tretej vstupnej brány.      

Na schválenie predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) ešte len čaká projekt s názvom Záchrana hradu Čabraď 2016. Podalo ho združenie Rondel a požadovaná dotácia činí 1485 eur. Z projektu by sa mali realizovať nákupy potrebného materiálu na rekonštrukciu - piesok a vápno, ako aj realizácia krycej striešky nad rekonštrukciou južného portálu. Strieška zabezpečí ochranu pracovníkov pred prípadným pádom kameňov z vyšších častí muriva a zároveň ochráni rekonštruovaný portál pred poveternostnými vplyvmi.      

Celkove sa na obnove na hrade zúčastní množstvo ľudí - od dlhodobo nezamestnaných, cez odbornú firmu (konzervátor) a zároveň množstvo dobrovoľníkov, aj zahraničných. "V lete budeme totiž realizovať dvojtýždňový medzinárodný tábor v spolupráci s Inex Slovakia. Do prác sa môže ale zapojiť každý, kto prejaví záujem," doplnil predseda združenia.      

Hrad Čabraď vznikol približne v polovici 13. storočia. V roku 1276 bol jeho majiteľom comes Derš z rodu Huntovcov. Tento zabudnutý klenot chránil v minulosti prístup k banským mestám a preto oň často bojovali rôzne vojská. Na začiatku 14. storočia hrad dobyl Matúš Čák a v polovici 15. storočia ho obsadilo vojsko Jána Jiskru. Od roku 1622 bol majetkom Petra Koháryho. V majetku rodu zostal až do svojho zániku v roku 1812, kedy ho posledný mužský potomok Koháryovcov dal podpáliť. Odvtedy pustol. Zaujímavosťou je, že hrad sa nachádza na území Štátnej prírodnej rezervácie na ochranu plazov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2017
Na obnovu podhradia a dolného hradu vo Fiľakove získala samospráva 928 000 eur
Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928 000 eur.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
19.07.2021
Mesto Sabinov chce zrekonštruovať zimný štadión
V roku 2014 sa ho podarilo mestu z prostriedkov v rámci cezhraničnej spolupráce s Poľskom zastrešiť. Teraz sa chcú podľa primátora Michala Repaského pustiť do prípravy projektovej dokumentácie na jeho obnovu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %