Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.02.2019 02:50

Na obnovu kultúrneho domu a revitalizáciu sídliska majú 2,5 milióna eur


Turecký most v Polári. Ilustračná snímka: Wikipedie


Obnova kultúrneho domu a tiež revitalizácia vnútrobloku sklárskeho sídliska by mali byť najväčšími investíciami mestskej samosprávy v Poltári v tomto a budúcom roku. Na oba projekty získalo mesto nenávratný finančný príspevok z eurofondov, dohromady zhruba 2,5 milióna eur.


"Na zníženie energetickej náročnosti kultúrneho domu predstavujú celkové oprávnené výdavky takmer 1,94 milióna eur a na revitalizáciu vnútrobloku sklárskeho sídliska viac ako 557 640 eur," povedala TASR primátorka Poltára Dagmar Brisudová.       

Na kultúrnom dome, ktorý má viac ako polstoročia, sa majú zatepliť obvodový plášť a strecha, vymeniť sa majú okná a dvere, zrekonštruovať a zmodernizovať systém vykurovania a ohrevu teplej vody a zrekonštruovať tiež osvetlenie. Podľa primátorky sa práce začnú potom, ako sa ukončí opakované verejné obstarávanie na dodávateľa stavby.       

Cieľom projektu revitalizácie sklárskeho sídliska v Poltári je zlepšenie environmentálnych aspektov prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry. Na túto stavbu sa uskutočňuje v súčasnosti verejné obstarávanie.       

K menším, no nemenej dôležitým projektom, na ktoré získalo mesto z eurofondov takmer 140 379 eur, patrí aj nákup 826 kusov kompostovacích kontajnerov. Cieľom projektu je zvýšenie miery zhodnocovania odpadov so zameraním na ich prípravu na opätovné použitie a recykláciu. Kompostovacie zariadenia by mali domácnosti v meste dostať v apríli 2019.       

Mesto získalo z fondov EÚ tiež takmer 182 870 eur na revitalizáciu odborných učební na Základnej škole Slobody 2. Nenávratný finančný príspevok sa použije na celkovú modernizáciu biologickej a chemickej, fyzikálnej a tiež polytechnickej učebne.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.10.2017
Od dnes začína elektronické žrebovanie hodnotiteľov eurofondových projektov
Od utorka (31. 10. 2017) vstupujú do platnosti ďalšie opatrenia na zvýšenie transparentnosti a zjednodušenie čerpania eurofondov. Hlavnou zmenou sú nové pravidlá pri hodnotiteľoch projektov. Odteraz sa budú musieť elektronicky žrebovať.
viac
25.09.2020
Mesto získalo na modernizáciu učební ZŠ viac ako jeden milión eur
Mesto Žilina získalo viac ako jeden milión eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na modernizáciu odborných učební základných škôl (ZŠ).
viac
16.11.2020
Župné organizácie získali eurofondy na zelené projekty
Deväť organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja získalo vyše 2,5 mil. eur z eurofondov na zvýšenie podielu výroby energie z obnoviteľných zdrojov.
viac
27.02.2021
Rezort regionálneho rozvoja s regiónmi o eurofondoch
Žiadatelia i prijímatelia dostanú ďalšiu odbornú pomoc pri príprave a realizácii projektov vďaka špecializovaným technickým sekretariátom pri Rade partnerstva, ako aj regionálnym centrám ministerstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %