Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.08.2017 08:00

Na platy pedagogických zamestnancov dá mesto o 36 000 eur viac


Ilustračná snímka: (int).


Do lavíc základných škôl v Liptovskom Mikuláši zasadne v novom školskom roku viac ako 2300 žiakov. "Na zápis do prvého ročníka prišlo takmer 300 z nich, počet prváčikov sa však ukáže až po 15. septembri, keď reálne nastúpia do školy," povedala hovorkyňa radnice Viktória Čapčíková.


Odloženú školskú dochádzku má podľa nej od septembra 45 malých Liptovskomikulášanov a 14 nastúpia do nultého ročníka. Najviac žiakov v meste navštevuje Základnú školu Márie Rázusovej Martákovej na Nábreží, čo je druhé najľudnatejšie sídlisko v Liptovskom Mikuláši.       

"Materské školy bude navštevovať 982 detí, novoprijatých počítame bezmála na tri stovky. Súkromné materské školy v meste navštevuje 100 škôlkarov," ozrejmil Ján Hučík, vedúci odboru školstva na liptovskomikulášskom mestskom úrade.       

Z ušetrených finančných prostriedkov skrášlili počas leta svoje priestory viaceré školy. Mesto sa zaoberalo najmä haváriou na vodovodnom potrubí v Základnej škole Okoličné. Jej náprava si vyžiadala 21 000 eur. V rámci materských škôl magistrát opravil fasádu škôlky v Liptovskej Ondrašovej.       

"V súlade so zákonom zvyšujeme platy zamestnancom v školstve. Z rozpočtu mesta tak pôjde na ich mzdy o 36 000 eur viac. Snažíme sa nájsť cestu, ako v najbližšom období zvýšiť platy aj nepedagogickým zamestnancom. Uvedomujeme si, že sú naozaj poddimenzovaní," poznamenal Hučík.       

V súvislosti so začiatkom roka sa aktívnejšie na prácu s deťmi a mládežou pripravujú aj príslušníci mestskej polície. Preventívne aktivity realizujú pravidelne. "Na začiatku školského roka ide najmä o dopravnú výchovu spojenú s praktickou časťou na dopravnom ihrisku. Počas školského roka témy prednášok a besied určujú pedagógovia," zhrnul náčelník mestskej polície Marián Jančuška.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2016
Peniaze určené na platy štrajkujúcich učiteľov dá mesto na prevádzku škôl
Peniaze na platy, o ktoré v januári prišli štrajkujúci učitelia v Nitre, zostanú na školách, kde títo pedagógovia učia.
viac
03.04.2017
Aj v Nitre ocenili pedagógov materských a základných škôl
Pri príležitosti Dňa učiteľov boli v priestoroch nitrianskej Synagógy v utorok 28. marca ocenení pedagogickí pracovníci z materských,  základných a umeleckých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitry.
viac
10.04.2017
Cez žiakov učí škola triediť aj rodičov a starých rodičov
Už osem rokov sa pozoruhodným spôsobom pedagógovia kremnickej Základnej školy na Angyalovej ulici venujú environmentálnej výchove žiakov.
viac
25.08.2017
Od nového školského roka nastanú zmeny v príspevku na dopravu žiakov
Novela zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorú poslanci parlamentu odsúhlasili koncom júna, prináša so sebou zmenu v príspevku na dopravu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %