Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.08.2018 11:11

Na pretekoch sa predstavili furmani s ôsmimi konskými záprahmi


Súťaž Furmanské preteky 2018 v lesoparku Sobranských kúpeľov pri Sobranciach 19. augusta 2018. Na snímke disciplína preteky s povozmi. FOTO TASR - Roman Hanc.


Na Furmanských pretekoch, ktoré sa v nedeľu uskutočnili v areáli niekdajších Sobraneckých kúpeľov, sa predstavili furmani s ôsmimi konskými záprahmi. Súťažili v troch disciplínach, v jednej z nich si zmerali sily prvýkrát.


"Podujatie je veľmi atraktívne pre furmanov, pretože keď pracujú v lese, tak sa to nedá porovnať s tým, ako zabávajú divákov tu v Sobraneckých kúpeľoch. Je to aj pre nich taká oddychová činnosť," uviedla pre TASR za mesto Sobrance, ktoré je spoluorganizátorom podujatia, Marika Kasičová.       

Furmani súťažili so svojimi štvornohými pomocníkmi v troch disciplínach. "Prvá je slalom s nakladaním metrovice. Druhá súťažná disciplína je nová, vymyslel ju náš nový rozhodca Jozef Bratko," priblížila s tým, že sa v nej hodnotí poslušnosť koní. "Rozhodcovia zvolia furmana, ktorý najviac používa presné výrazy a tie koníky ho počúvajú," vysvetlila. Tretia disciplína je silová alebo tzv. kráľovská.       

Podľa jej ďalších slov prišli do areálu kúpeľov návštevníci z celého kraja, ale aj napr. z Popradu či Starej Ľubovne. Mali možnosť pozrieť si remeselné dielne, k dispozícii boli aj tvorivé workshopy. Pre deti bola pripravená lesná pedagogika. Diváci počas dňa rozhodovali tiež o najkrajšom páre koní.       

Do súťaže o najlepší furmanský guľáš sa zapojilo podľa Kasičovej osem družstiev. Mimosúťažne mali možnosť ochutnať špeciality zahraničných kuchárskych tímov z Poľska a Ukrajiny, pozrieť si mohli aj kuchársku šou v podaní Košického klubu kuchárov a cukrárov. "Ročník 2018 sa nesie v znamení krásneho slnečného počasia, čomu sa tešia návštevníci, organizátori a hlavne furmani, ktorí pri práci v daždi majú dosť sťažené podmienky," poznamenala.       

Furmanské preteky približujú návštevníkom krásu a výnimočnosť tohto remesla, ktoré bolo kedysi neodmysliteľnou súčasťou práce v lese a vôbec presunu ťažkých bremien. Ide už o ôsmy ročník podujatia. Druhý rok ho mesto usporadúva v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a organizáciou Košice Región Turizmus. Sú zároveň súčasťou TOP podujatí krajského programu Terra Incognita.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Furmanské preteky absolvuje v tomto roku 12 povozníkov
Furmanských pretekov, ktoré sa stali v Sobranciach už istou tradíciou, sa v tomto roku zúčastní zatiaľ najvyšší počet povozníkov. Bude ich 12 z celého Slovenska a divákom predvedú, ako sa pracuje s koňmi v lese. Preteky sa konajú v nedeľu 21. augusta.
viac
15.08.2017
Furmanské preteky opäť predstavia spoluprácu človeka s koňmi
Furmanské preteky, ktoré sú v Sobranciach už istou tradíciou, sa uskutočnia v nedeľu (20.8.) v lesoparku tamojších kúpeľov. V tomto roku pribudli do zoznamu TOP podujatí programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.
viac
25.10.2021
Zastupiteľstvo schválilo kúpu Sobraneckých kúpeľov
Košický samosprávny kraj (KSK) odkúpi od súkromnej spoločnosti areál bývalých Sobraneckých kúpeľov za 769.000 eur. Schválilo to v pondelok Zastupiteľstvo KSK.
viac
04.10.2022
KSK podporí v roku 2023 zážitkové podujatia sumou 250 000 eur
Organizátori podujatí rôzneho charakteru sa môžu uchádzať o podporu z dotačnej výzvy Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %