Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.10.2018 02:50

Na Primaciálnom paláci pribudla tabuľa venovaná zakladateľom Československa


Ilustračná snímka (mmb)


Dnes si slovenský a český národ pripomína 100. výročie založenia Československej republiky.


Pri tej príležitosti bola na budove Primaciálneho paláca primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom spolu s chargé d´ affaires Veľvyslanectva Českej republiky v Bratislave Pavlom Sladkým a praneterou M. R. Štefánika, Tamarou Michaelou Dudášovou slávnostne odhalená pamätná tabuľa za účasti vzácnych hostí. Pamätnú tabuľu nechalo hlavné mesto vyhotoviť a osadiť z iniciatívy primátora Bratislavy a je venovaná pamiatke zakladateľov prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov - T. G. Masarykovi a M. R. Štefánikovi.

Pamätnú tabuľu vyhotovil akademický sochár Vlado Višváder. Je vyrobená z bieleho mramoru s bronzovými reliéfmi podobizní M. R. Štefánika a T. G. Masaryka ako zakladateľov 1. ČSR, na ktorej je vyfrézovaný text a zasadená aj bronzová ozdoba v podobe lipovej ratolesti ako symbolu slovanstva. Tabuľa je inšpirovaná existenciou niekdajšej pamätnej tabule T. G. Masaryka na fasáde Starej radnice.

„Udalosti, ktoré sa stali pred 100 rokmi, mali pre naše mesto zásadný a kľúčový význam. Dali nášmu mestu do vienka pečať slobodomyseľnosti, otvorenosti a tolerancie k iným. Naša civilizácia prežije, len keď bude stavať na týchto hodnotách. Za vznik republiky vďačíme tisícom ľudí, ktorí hrdinsky bojovali v československých légiách a dláždili svojím odhodlaním a životmi cestu k slobode. Dvom osobnostiam ale patrí špeciálne miesto. Boli to práve M. R. Štefánik a T. G. Masaryk, ktorí sa podpísali pod vznik novej republiky Čechov a Slovákov. A hlavné mesto sa hlási k demokratickým princípom, v duchu ktorých vznikla prvá republika,“ uviedol Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy. „Práve vznik Československa umožnil to, aby Bratislava neskôr písala svoj príbeh ako hlavné mesto samostatného Slovenska,“ doplnil primátor Nesrovnal.

Na slávnostnom odhalení pamätnej tabule sa zúčastnila i praneter M. R. Štefánika Tamara Michaela Dudášová, ktorú teší a vyjadrila poďakovanie, že mesto osadilo pamätnú tabuľu, ktorou si pripomína osobu a osobnosť M. R. Štefánika.

Po slávnostnom akte odhalenia pamätnej tabule na Primaciálnom paláci nasledoval akt kladenia vencov, ktorým si prítomní uctili pamiatku velikánov československých dejín, ktorí položili základy národnej hrdosti a spolupatričnosti a zaslúžili sa o podporu demokratických princípov v spoločnosti.

Autor: (ts-mmb-Zuzana Onufer)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2016
Sochársku výzdobu atiky na Primaciálnom paláci chce mesto reštaurovať
Vedenie Bratislavy na základe zistenia zlého stavu historických sôch na Primaciálnom paláci chce sochy reštaurovať. Aktuálne prebieha reštaurátorský výskum, ktorý má určiť spôsob a rozsah reštaurovania.
viac
23.12.2016
Betlehemské svetlo žiari aj v podbrání Primaciálneho paláca
Posolstvo z Betlehema v podobe Betlehemského svetla už dorazilo aj do hlavného mesta Slovenska. V stredu 21. decembra ho od slovenských skautov prevzal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.
viac
20.12.2017
Betlehemské svetlo už svieti aj v Primaciálnom paláci
Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta si môžu prísť odvčera (19. 12.) v podbrání Primaciálneho paláca odpáliť svetielko s tichým prianím pokoja a mieru. Je to už 28-krát, čo Betlehemské svetlo svieti aj na Slovensku.
viac
17.12.2022
Betlehemské svetlo žiari už aj v podbrání Primaciálneho paláca
Symbol pokoja, mieru a lásky prevzal vo štvrtok (15. 12.) od skautov primátor Bratislavy Matúš Vallo a viceprimátorka Lenka Antalová Plavuchová. Návštevníci si môžu prísť odpáliť plamienok každý deň až do 24. decembra (vrátane).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %